Doboj - jedini grad bez stipendija za studente (VIDEO) - Glas Regije

Doboj – jedini grad bez stipendija za studente (VIDEO)

Nije učitano

U konkurenciji podrške studentima i učenicima Republike Srpske, grad Doboj zauzima posljednje mjesto. Za stipendije studenata i učenika vlast u Doboju iz budžeta ne izdvaja ni jednu marku.

Grad koji ima oko 60 hiljada stanovnika i veliki broj studenata za buduće akademce ne izdvaja nikakva sredstva.

„Nažalost i nakon nekoliko godina naše borbe za stipendiranje studenata i učenika u Doboju stanje je ostalo nepromijenjeno. Dakle, u budžetu našeg grada imamo 0 maraka za stipendiranja studenata i učenika i to je poražavajuća činjenica, pogotovo kad u obzir uzmemo činjenice da se u susjednim gradovima i opštinama koje su daleko manje od Doboja za stipendiranje studenata i učenika izdvaja po 200-300-400 hiljada KM, do Banjaluke koja izdvaja više od milion maraka za tu namjenu“, kaže Stefan Gavrić, predsjednik Savjeta mladih PDP-a RS.

Nije učitano
Stefan Gavrić, predsjednik Savjeta mladih PDP RS

Posljednji konkurs za stipendije u Doboju raspisan je u studentskoj godini 2016./2017. i od tada više nije bilo budžetske stavke za stipendije.

„Mi smo djelovali na razne načine. Ja sam preko našeg tadašnjeg odbornika Slobodana Vasiljevića podnosio i amandmane na budžet grada Doboja gdje smo tražili izdvajanje budžet za tu stavku. ,Međutim skupštinska većina predvođena SNSD-om je to odbila. U nekom ranijem periodu u kojem je SDS vladao u  Doboju, SNSD je kritikovao to i tražio da se uvedu stipendije u budžet grada. Međutim, danas kada su ti isti ljudi iz nekadašnjeg SDS-a u SNSD-u,  SNSD ne želi da razgovara o tome i uopšte to ne traži, dakle pokazuju da oni uopšte nemaju ideju kako da pomognu studentima, a i ne žele to. Njima studenti i stipendije služe samo u dnevnopolitičke svrhe“, navodi Gavrić.

Odnos gradskih vlasti u Doboju prema studentima i učenicima je obeshrabrujući, jer im ničim ne daju motivaciju da se nakon studiranja vrate u svoj grad – poručio je Gavrić.

ČITAJTE JOŠ//NAPAD NA PREDSJEDNIKA MLADIH PDP Gavrić: Biću još odlučniji u borbi za prava svih u Doboju

(IZVOR: RTV BN)

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *