Advokat tvrdi da dobojsko tužilaštvo prikriva kriminal - Glas Regije

Advokat tvrdi da dobojsko tužilaštvo prikriva kriminal

Nije učitano

Foto: Glas Regije

Okružno javno tužilaštvo u Doboju prikriva i štiti organizovani kriminal policijskih službenika Policijske uprave Doboj i legalizuje imovinu koju su nezakonito stekli, tvrdi advokat Marko Dragić, piše SrpskaInfo.

Upozoravajuće tvrdnje iznesene su u žalbi koju je advokat podnio nakon i više nego diskutabilnog prvostepenog suđenja i presude koju je dobojski Okružni sud izrekao u postupku koji je prošao ispod radara javnosti, a vodio se protiv Dejana Popovića, optuženog za krivično dielo razbojništva.

Krenimo redom.

Popović je nakon prvostepenog postupka osuđen na pet godina i jedan mjesec zatvora, jer je, prema navodima presude, učestvovao u razbojništvu na štetu penzionera Lj.M. i S.M, kojima je nakon premetačine ukradeno 24.000 maraka. Inače, Popović je prema optužnici, dovezao direktne izvršioce razbojništva, Zorana Kuzmanovića, koji je u međuvremenu pobjegao, i saučesnika Nevenka Novakovića, koji je osuđen na sedam godina i sedam mjeseci zatvora. Iako je Popović s autom bio stotinama metara udaljen od mjesta razbojništva i tvrdio da nije ni znao šta se dešava u kritičnim trenucima, to mu nije pomoglo da ne bude osuđen na drakonsku kaznu.

Prvo pitanje koje se postavlja jeste zašto je dobojsko tužilaštvo pustilo nakon saslušanja prvooptuženog Zorana Kuzmanovića, koji je takav propust iskoristio da pobjegne van granica BiH.

Advokat Dragić navodi da je to učinjeno jer je Kuzmanović policijski doušnik, što je potvrđeno i tokom suđenja.

U žalbi koju je nakon prvostepene presude Dragić dostavio Vrhovnom sudu Republike Srpske između ostalog se navodi da je Kuzmanović tokom razbojništva u više navrata pozivao na telefon policijskog službenika Policijske uprave Doboj E.J. Ovi navodi, kako objašnjava Dragić, dokazani su i listingom telefonskih poziva s mobilnog odbjeglog Zorana Kuzmanovića.

Zanimljivo je i to da su tokom suđenja policijski službenici E.J. i Ž.S. priznali da su nakon razbojništva od Kuzmanovića dobili bijele koverte s novčanim iznosima od 3.820 maraka, odnosno 500 maraka, ali to nije bio alarm nadležnim institucijama, a posebno dobojskom tužilaštvu da pokrene odgovarajuće postupke protiv dvojice policajaca.

– Da dobojsko tužilaštvo prikriva organizovani kriminal policijskih službenika potvrđuju brojni materijalni dokazi u spisu, među kojima su da je prvooptuženi Zoran Kuzmanović bio policijski doušnik, koji je prenosio informacije bezbjednosnog karaktera do kojih je dolazio na području Osječana i okolnih mjesta, da je tokom izvršenja krivičnog djela bio s policijskim službenicima u direktnom telefonskom kontaktu, da je dobojsko tužilaštvo nakon ispitivanja pustilo na slobodu organizatora izvršenja krivičnog djela i pored činjenice da je upotrebom vatrenog oružja upravo Kuzmanović počinio razbojništvo – objasnio je advokat Dragić.

Kuzmanović je, inače, višestruki povratnik u izvršenju teških krivičnih djela i u više navrata je osuđivan.

– Da tužilaštvo prikriva kriminal policijskih službenika Policijske uprave Doboj govori i to da nije oduzelo, niti optužnicom predložilo oduzimanje materijalne koristi od policijskih službenika, odnosno novca koji je Kuzmanović podijelio policijskim službenicima. Na kraju, sve navedeno o sprezi tužilaštva i kriminala policijskih službenika potvrđuje da tužilaštvo uopšte nije zatražilo određivanje pritvora za Kuzmanovića, pa je on nakon puštanja na slobodu pobjegao u Srbiju – istakao je advokat Dragić.

Tužilaštvo: Raspisana potjernica

Zbog niza ozbiljnih optužbi na račun rada dobojskog tužilaštva, ovoj pravosudnoj instituciji uputili smo upit.

Uz navođenje inicijala optuženih naveli su da je Okružno javno  tužilaštvo u Doboju optužnicom od 12. decembra 2018. godine, koja je potvrđena od strane Okružnog suda u Doboju, optužilo Zorana Kuzmanovića, Nevenka Novakovića i Dejana Popovića da su počinili krivična djela “krađa” i “razbojništvo” u vezi s krivičnim djelom “pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela”.

Okružni sud u Doboju je 28. juna 2019. godine osudio Novakovića na sedam godina i sedam mjeseci, a Popovića na pet godina i mjesec dana zatvora.

U odnosu na optuženog Zorana Kuzmanovića razdvojen je krivični postupak, u fazi glavnog pretresa, zbog nedostupnosti Kuzmanovića pravosudnim organima BiH, te je za njim raspisana potjernica.

– Lica E.J. i Ž.S. (policijski službenici op.a.) su u navedenom predmetu saslušana u svojstvu svjedoka i protiv njih nije pokretana istraga u vezi predmetnog slučaja – zaključili su iz ovog tužilaštva.

SVE PRIJAVLJENO I REPUBLIČKOM TUŽILAŠTVU

Sudski postupak koji se vodio protiv optuženih pred Okružnim sudom u Doboju, kao i kompetna dokumentacija, dostavljeni su po prijavi advokata Marka Dragića i Republičkom javnom tužilaštvu. Ovu informaciju potvrdili su i iz dobojskog tužilaštva.

– U vezi pitanja da li je protiv postupajućeg tužioca vođen disciplinski ili drugi postupak, napominjemo da je ovo Tužilaštvo formiralo spis na osnovu pribavljenog podneska advokata, branioca optuženog, koji je upućen Okružnom sudu u Doboju, u vezi sa suđenjem pred Okružnim sudom u Doboju, te spis dostavilo Republičkom javnom tužilaštvu na dalju odluku – naveli su iz dobojskog tužilaštva.

(IZVOR: SrpskaInfo)

1 komentar na “Advokat tvrdi da dobojsko tužilaštvo prikriva kriminal

  1. Žalosno ali istinito! U posljednje vrijeme uočeno je niz teških krivičnih djela, koja se izvršavaju organizirano, tzv.organizovani kriminal, u kome su učesnici lica iz kriminalnog miljea, pripadnici političkih stranaka, policije, pa izgleda i sudstva!(uglavnom ljudi na položajima) i sve to uz blagonaklonost vlasti. To je najopasniji vid kriminala u društvu, sa kojim nažalost ova aktualna vlast se sigurno neće uhvatiti u koštac jer su u sve umiješani!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *