Doboj i Srpska šire ruke patrijarhu Porfiriju - Glas Regije

Doboj i Srpska šire ruke patrijarhu Porfiriju

Nije učitano

DOBOJ – Sve je spremno za sutrašnji dolazak poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Porfirija u Doboj.

Danas su radovi privođeni kraju, ulice kojima će u četvrtak povodom slave grada Preobraženja Gospodnjeg proći litija su dotjerivane, a završen je i mural sa patrijarhovim likom.

„Ta sama trasa, što se tiče zelenila, nije pretjerano zahtjevna, uglavnom se radi o trotoaru i asfaltom dijelu, ali potrudili smo se da malo ukrasimo taj dio kojim će ići litija, okačili smo zastave Srpske pravoslavne crkve, kao i zastave sa grbom grada Doboj. Bilo je nekih radova u Ulici kralja Aleksandra, kod malog parka, kaldrma i sve ostalo što je urađeno ovih dana, pa smo i taj dio, što se tiče horizontalne signalizacije, uredili i zaista mislim da su to finalne pripreme što se tiče trase“, izjavio je danas Davor Savić, v.d. načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove u Gradskoj upravi Doboj.

Sva vozila iz ulica kojima će se kretati litija biće uklonjena, a iz Policijske uprave apeluju na Dobojlije da budu dobri domaćini i što manje koriste svoja vozila, kao i da parking-mjesta, koja se u srijedu od 15 časova i u četvrtak neće naplaćivati, prepuste gostima iz drugih lokalnih zajednica.

Pored pripadnika svih organizacionih jedinica PU Doboj, na obezbjeđenju ovog značajnog događaja biće angažovane i njihove kolege iz drugih policijskih uprava.

„Od momenta stupanja na teritoriju RS, odnosno BiH i RS, sve vrijeme će Njegova svetost imati obezbjeđenje policijskih službenika tokom njegovog boravka i kretanja na području RS. Pored Njegove svetosti, na području grada očekuje se boravak većeg broja štićenih ličnosti koje će prisustvovati obilježavanju slave grada, što dodatno usložnjava svu situaciju, i broj prisutnih vjernika oba dana govori o jednoj kompleksnosti samog događaja“, rekao je Predrag Lazić, zamjenik načelnika PU Doboj.

Dolazak patrijarha je značajan događaj za sve Dobojlije, smatra Milka Ćosić, istoričar i kustos u dobojskom muzeju.

„Na ovu temu su govorili pozvaniji od mene, ali kao istoričar znam da je to izuzetan istorijski događaj. O tome će se suditi tek kad dođu neka vremena jer dolazak duhovnog pastira Srpske pravoslavne crkve u ovu sredinu ne samo da ima značaj za srpski pravoslavni narod, nego za sve građane koji žive u ovom gradu jer ovakvi dolasci donose blagoslov sredini. I ono što je za Doboj vrlo važno je da se stradalnici iz Prvog svjetskog rata uvrste u kalendar naše crkve kao mučenici. Dolazak Njegove svetosti svakako će nam otvoriti neke vidike i u budućnosti ja bih bila presrećna da dobojski mučenici dobiju mjesto u kalendaru“, navela je Ćosićeva.

Na patrijarhovom Instagram profilu piše da će poslije više od osam decenija Doboj ugostiti srpskog patrijarha, koji će na dan Preobraženja Gospodnjeg služiti svetu arhijerejsku liturgiju, čime će ovaj dan ući u anale kao jedan od najsvečanijih u istoriji grada na tri rijeke.

„Dolazak patrijarha Porfirija prva je poseta patrijarha SPC nakon 83 godine, kada je na sličnom, veličanstvenom događaju, boravio patrijarh Gavrilo Peti (Dožić). Tom prilikom, 18. septembra 1938. godine, patrijarh je osveštao novoizgrađeni Hram svetih Petra i Pavla, prvu pravoslavnu crkvu u Doboju, jer je do tada bogosluženje obavljano u adaptiranoj kući iz 1884. godine“, piše u objavi na patrijarhovom zvaničnom profilu.

Posjeta patrijarha Doboju je i prvi njegov zvanični dolazak u BiH nakon izbora na tu poziciju, kao i prva posjeta Eparhiji Zvorničko-tuzlanskoj.

Patrijarh dolazi sutra, a istog dana u 18 časova će biti dočekan u Hramu svetih apostola Petra i Pavla, u kojem će biti služena doksologija. 

Narednog jutra u devet časova Njegova svetost će služiti svetu arhijerejsku liturgiju sa više arhijereja i sveštenika, a potom će litija proći ulicama, od hrama do Gradske uprave, gdje će biti obavljeno rezanje slavskog kolača.

„I biće kulturno-umjetnički program, zabavni program, prikladan tom događaju. Angažovali smo našu Etno-grupu ‘Iva’ i pored toga gost će biti i Snežana Đurišić. Mislim da će to biti adekvatan program za građane“, rekao je nedavno Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, i dodao da je ponosan što je prva patrijarhova zvanična posjeta RS i eparhiji upravo dolazak u Doboj.

(IZVOR: Nezavisne)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *