DERVENTA: Pitka voda potekla u više od 160 domaćinstava - Glas Regije

DERVENTA: Pitka voda potekla u više od 160 domaćinstava

Nije učitano

Projekat izgradnje vodovodne mreže u Bosanskim Lužanima i Žeravcu, doveo je pitku vodu do oko 160 domaćinstava, kao i vjerskih objekata i škola ove dvije mjesne zajednice, juče je obilježen završetak ovog projekta, te je vodovod pušten u upotrebu.

Riječ je o vodovodnoj mreži dugoj oko 25 kilometara, a na koju je priključeno 165 jedinica i za koje je završetak ovog projekta označio kraj dugogodišnjeg problema.

Milenko Zec iz Bosanskih Lužana istakao je da je dan kada je voda potekla iz slavine u njihovom domaćinstvu posebno značajan i, kao takav, zabilježen.

– Tokom 72 godine života sam kopao tri bunara iz kojih nisam imao dovoljno vode, a i drugi mještani su se borili sa ovim problemom, tako da je malo reći da je ovo značajan trenutak za sve nas. Mogu da kažem da su izvođači radova bili korektni i želim da im se zahvalim gradonačelniku na dobroj saradnji- istakao je Zec, a jedan od članova graševinskog odbora za izgradnju vodovoda Miroslav Tomas kazao je da je značaj stavljanja tačke na problem vodosnabdijevanja nemjerljiv.

– U našem podneblju provođenje ovakvog projekta mnogo znači, jer smo bezvodna regija. Zahvaljujemo se gradonačelniku koji je prepoznao ovaj naš problem koji traje dosta dugo, a posljednje tri godine smo naročito aktivno radili pripreme, tako da smo evo sad došli do trenutka da konačno imamo pitku vodu- rekao je Tomas.

Obilježavanju završetka ovog projekta i puštanju vodovoda u upotrebu prisustvovao je i gradonačelnik Milorad Simić kazavši da je ovim projektom premašen broj od 7.000 priključaka na ruralnoj teritoriji Dervente.

– Danas dijelim zadovoljstvo za mještanima dvije mjesne zajednice, Bosanskih Lužana i Žeravca i veliku sreću, jer je 160 domaćina dobilo pitku vodu i, pored toga, još pet ustanova, škole i vjerski objekti, što u svim našim projektima odradimo besplatno, tako da je obezbijeđeno ukupno 165 priključaka. Ovaj projekat je „težak“ oko 452.000 maraka i rađen je po već ustaljenom principu da polovinu troškova snosi grad, a polovinu mještani, a s obzirom na zainteresovanost stanovništva, ovim projektom smo premašili 7.000 priključaka u ruralnom dijelu teritorije Dervente- osvrnuvši se i na projekat Osinjskog vodovoda koji je u završnoj etapi prve faze.

– Provodimo i veliki projekat u južnom dijelu teritorije Dervente, gdje bi oko 1.000 zainteresovanih mještana trebalo da bude opskrbljeno sa područja Gornje i Donje Osinje, Gornjih i Donjih Cerana, Velike i Male Sočanice i Crnče, a cijenimo da će koštati oko četiri miliona- kazao je Simić ocijenivši da su projekti snabdijevanja stanovništva vodom najznačajniji, naročito u vrijeme nestašice vode i klimatskih promjena.

(IZVOR: Derventski list)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *