BLAGOSLOV ZA JEDINSTVO, ALI BEZ KONCENTRACIONE VLADE: Detalji sastanka lidera u Srpskoj s patrijarhom - Glas Regije

BLAGOSLOV ZA JEDINSTVO, ALI BEZ KONCENTRACIONE VLADE: Detalji sastanka lidera u Srpskoj s patrijarhom

Nije učitano

Patrijarh srpski Porfirije, na sastanku u Doboju s rukovodstvom Republike Srpske i liderima političkih partija, naglasio je da je potrebno da sačuvaju zauzeto jedinstvo samo po pitanju ključnih nacionalnih interesa.

Kako Srpskainfo saznaje, patrijarh je u srijedu poručio da nije jedinstvo ako prvom prilikom bude izigrano, te učesnicima sastanka otkrio da i unutar organa SPC često bude različitih mišljenja i disonantnih tonova, ali kada se nešto odluči onda svi stoje iza toga.

Kako su nam rekli neki od učesnika sastanka, nije bilo insistiranja da se jedinstvo proširi na druga pitanja, svjesni da mora da postoji i vlast i opozicija.

– Svi su iskazali želju da idu do kraja, da se povuče nametnuta izmjena Krivičnog zakona BiH. Isključivo oko toga i ništa više. Nije bilo riječi o formiranju tzv. koncentracione Vlade RS, u koju bi ušle sve stranke. Milorad Dodik je samo naglasio da je Srpska finansijski stabilna, a bila je vidljiva neka vrsta bliskosti između njega i Mirka Šarovića, koji su jedan drugog oslovljavali sa Mile i Mirko – rekao je sagovornik Srpskainfo.

Nije učitano

Nakon sastanka, patrijarh je na večeru pozvao sve učesnike. Međutim, lideri opozicionih stranaka, Mirko Šarović (SDS), Nenad Nešić (DNS) i Branislav Borenović (PDP), tamo se nisu pojavili. Kako saznajemo, razlog zbog koga Borenović nije želio da ide su trenutno loši odnosi s gradonačelnikom Doboja, Borisom Jerinićem, dok ostali opozicionari, više po inerciji, nisu željeli da idu bez njega.

Nije učitano

Dan nakon sastanka, lider US, Nenad Stevandić, potvrdio je za Srpskainfo da je patrijarh naglasio važnost političkog jedinstva u Srpskoj, što je shvaćeno kao njegov blagoslov.

– Treba primjetiti da nakon jedinstvenog nastupa svih stranaka iz RS nije došla nijedna prijeteća poruka sa Zapada prema bilo kom pojedincu ili instituciji u Srpskoj, nego samo od političara iz Sarajeva. To je rezultat političkog jedinstva i zato mnogi žele da ga razbiju – kaže Stevandić.

Mirko Šarović je izjavio da je za patrijarha najvažnije da „budemo razumni u svakoj odluci koju budemo donosili u narednom periodu i da uvijek vodimo računa o Republici Srpskoj, da je čuvamo i da je nikad ne dovodimo u pitanje“. Šarović je naglasio da je patrijarh Porfirije od lidera želio da čuje kako razmišljaju o nametanju Inckovog zakona.

Dan nakon sastanka, njegova svetost patrijarh srpski Porfirije predvodio je svetu litiju ulicama Doboja, u čast Preobraženja Gospodnjeg i krsne slave grada.

Poručio je da mu je srce ispunjeno radošću zato što je došao u Republiku Srpsku i ukazao na potrebu jedinstva i na smirenost, nasuprot neslaganju, da bi Srbi sačuvali svoje ime i identitet. Da bi se to moglo, istakao je patrijarh srpski, neophodno je svoje ne prodati ni po koju cijenu, jer kada srpski narod zna šta je njegovo, znaće da cijeni i tuđe, a u tome se treba ravnati prema iskustvu predaka.

Nije učitano

On je poručio da je mir put srpskog pravoslavnog naroda.

NEŠIĆEV PRIJEDLOG
Kako saznaje Srpskainfo, predsjednik DNS Nenad Nešić predložio je da bude formirana komisija od članova svih partija iz RS koje imaju predstavnike u institucijama BiH. Cilj te komisije je da prati stanje u zajedničkim organima, analizira eventualne predložene tačke dnevnog reda i odlučuje da li predstavnici iz Srpske treba da učestvuju na sjednicama i kako da glasaju.

To bio bilo i u skladu sa zaključkom koji je podržala NSRS, a koji dozvoljava učešće u radu institucija BiH, ali samo kada je to neophodno za sprečavanje odluka štetnih po interese Srpske. Komisiju bi činili predstavnici partija upućeni u procedure odlučivanja na nivou BiH. Na taj način bi se podijelila odgovornost, ali i spriječilo soliranje i mogućnost da neki od srpskih političara u Sarajevu sam odlučuje da li je potrebno učestvovati u radu.

(IZVOR: Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *