33.000 KM KAZNI: U Srpskoj kontrolisane kafane i trgovine, 23 prekršile mjere - Glas Regije

33.000 KM KAZNI: U Srpskoj kontrolisane kafane i trgovine, 23 prekršile mjere

Nije učitano

Foto: Inspektorat Republike Srpske

U okviru sinošnje akcije, zbog kršenja mjera propisanih zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije RS, republički inspektori napisali su kazne u iznosu od 33.000 KM, dok je za pet objekata izrečena mjera zabrane rada, piše SrpskaInfo.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u RS, Inspektorat RS nastavio je sa pojačanom kontrolom poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije.

– Sinoć je obavljeno 618 kontrola u ugostiteljskim, trgovačkim i drugim uslužnim objektima, od čega su u 23 slučaja utvrđene nepravilnosti. Podršku republičkim inspektorima na terenu pružali su pripadnici MUP RS, koji su takođe kontrolisali i preduzimali mjere u dijelu svojih nadležnosti – saopšteno je iz Inspektorata RS.

Republički inspektori nastavljaju i danas sa pojačanim kontrolama u punom kapacitetu, kako tokom dana, tako i u večernjim satima.

– Akcenat u kontrolama usmjeren je na objekte koji zbog frekvencije građana na dnevnom nivou predstavljaju visokorizične subjekte, kao što su ugostiteljski i trgovački objekti, veliki tržni centri, frizersko-kozmetički saloni, ali od kontrole nisu izuzete ni druge vrste objekata. Trenuta epidemiološka situacija ne ostavlja nam prostora za opuštanje i zanemarivanje mjera, već upravo suprotno. Očekujemo od lokalnih zajednica da većim intezitetom angažuju svoje kontrolne organe, da pojačaju nadzor na terenu i sankcionišu lica koja krše mjere. Neprihvatljivo je i neće se tolerisati da neodgovorni pojedinci i nakon godinu dana, sada već svjesno krše epidemiološke mjere. Za svaki utvrđeni prekršaj snosiće sankcije u skladu sa zakonom, što uključuje i zatvaranje objekta. Takođe, podsjećamo da se nepostupanje po zdravstvenim propisima tokom epidemije smatra krivičnim djelom – poručuju iz Inspektorata RS.

U protekla dva i po mjeseca sprovedeno je više od 16.300 kontrola, u kojima su izrečene kazne u iznosu od 427.000 KM, dok je za 23 objekta izrečena mjera zabrane rada.

– Pozivamo poslovne subjekte da se pridržavaju preventivnih mjera i ne izlažu riziku od kažnjavanja, te da imaju na umu da jedan dolazak inspektora u toku dana ne znači da su izuzeti od ponovne posjete. Poslovni subjekti koji poštuju mjere i organizuju svoj rad u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo RS ne treba da brinu zbog dolaska inspektora – kažu u Inspektoratu RS.

(IZVOR: SrpskaInfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *