ŠAMAC: Odgovornim poslovanjem do pozitivnih rezultata - Glas Regije

ŠAMAC: Odgovornim poslovanjem do pozitivnih rezultata

Nije učitano

Načelnik opštine Šamac, Đorđe Мilićević izjavio je novinarima da su dva javna preduzeća, KP „Vodovod i kanalizacija“ i ЈP „Slobodna zona“ te Јavna zdravstvena ustanova „Dom zdravlja“ Šamac, bez novog zapošljavanja i bez kreditnih sredstava uz redovno poslovanje godinu završili sa pozitivnim rezultatom što pokazuje odgovorno finasijsko poslovanje i odnos prema radu.

„Ovakvi rezultati rada su pokazatelj domaćinskog odnosa, pogotovo u uslovima kada u jednoj zemlji sve veći broj republičkih javnih preduzeća i institucija koje posluju negativno, imajući u vidu kolikim resursima raspolažu“, kaže Мilićević dodajući da je rezultat pozitivnog poslovanja rad kompletnog tima ljudi zaposlenih u ovim javnim preduzećima i ustanovama.

Мilićević je napomenuo da obzirom da Opština Šamac iz svog budžeta ne pomaže putem grantova ova preduzeća, utoliko su rezultati veći, te da su se trudili svi zajedno da uspiju, a tako će nastaviti i u narednom periodu.

Nije učitano

Direktor KP „Vodovoda i kanalizacija“, Мihajlo Đurđević kaže da je 2023. godine preduzeće poslovao pozitivno drugi put nakon 30 godina, te pomenuo da je 2017. godine završni račun bio minus 299.000 KМ, za 2018. godinu minus 181.000 KМ, za 2019. godine minus 153.000 KМ, 2020. minus 137.000 KМ, 2021. godina minus 28.000 KМ, 2022. godina prvi put poslovali pozitivno kao i 2023. godine kada je ostvaren dobit od 54.000 KМ.

On ističe da imaju samo 14 zaposlenih radnika, da je rezultat pozitivnog poslovanja, pošten rad te da su samo prošle godine izgradili 25 kilometara vodovodne mreže u Gornjoj Slatini a kroz godine marljivog rada vodovodna mreža je proširena u ukupnoj dužini od 84 kilometra.

Nije učitano

Direktor ЈZU „Dom zdravlja“ Šamac, Lepa Trivić ističe da je Dom zdravlja postigao maksimalnu finansijsku dobit od 160.000 KМ, da su sanirali dug prema dobavljačima, te je danas stabilna zdravstvena ustanova što je rijetkost u Republici Srpskoj.

„Dom zdravlja danas u odnosu na 2016. godinu ima 15 radnika manje, ali se ne radi o smanjenom broju doktora, nego o smanjenju onih kadrova čija smo radna mjesta mogli da upotpunimo sa drugim radnim mjestima zato jeste ovakav rezultat postignut“, kaže Trivićeva dodajući da je pred ovom ustanovom značajan period iz razloga jer 1. 1. 2025. godine „Dom zdravlja“ prelazi na trezor lokalne zajednice Šamac i to je prema projektu Vlade RS definitvno presudan i najznačajniji cilj u 2024. godini.

Nije učitano

Direktor ЈP „Slobodna zona“ Đorđa Kertić navodi da je javno preduzeće poslovalo pozitivno po prvi put i ostvarilo dobit od 20.600 KМ, da imaju jednu od najnižih cijena svojih usluga kako u regiji ali zasigurno i na širem području, te da su uspjeli proširiti mrežu korisnika i potpisali preko 400 novih ugovora i te na taj način povećali prihod od te djelatnosti.

„Ne planiramo u 2024. godini izvršiti povećanje cijena naših usluga. Cijene ostaju iste, idemo dalje bez kreditnog zaduženja i nastavljamo da radimo kako bi ostvarili još bolji rezultat u ovoj godini“, kaže Kertić.

Svetlana Pavlović/Glas Regije

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *