Bolnica u Doboju i dalje nabavlja kiseonik od firme bez dozvole (FOTO) - Glas Regije

Bolnica u Doboju i dalje nabavlja kiseonik od firme bez dozvole (FOTO)

Nije učitano

Foto: Glas Regije

Bolnica u Doboju prije samo četiri dana je potpisala ugovor o nabavci kiseonika za potrebe liječenja pacijenata od firme koja nema dozvolu za proizvodnju ili promet medicinskog kiseonika, piše portal Buka.

Nakon što je otkriveno da su sve bolnice u Republici Srpskoj, te neke u FBiH kupovale medicinski kiseonik od firmi koje mogu isporučivati samo tehnički kiseonik i koje nisu upisane u registar proizvođača lijekova, što je obaveza za sve one koji se bave ovim poslom, bolnica u Doboju je nastavila sa istom praksom.

Prije samo četiri dana, odnosno 4. oktobra JZU Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj donijela je odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku kiseonika.

Nije učitano

Cijena ove nabavke iznosi preko 450.000 KM, a dobavljač je firma „Tehnogas-Kakmuž“ iz Petrova koja prodaje isti onaj kiseonik zbog kojeg je zabranjen rad „TGT Tehnogasu“ iz Laktaša, čiji je direktor Stanislav Čađo i koja je medicinskim kiseonikom snabdijevala Univerzitetski klinički centar u Banjaluci.

Inače, „Tehnogas – Kakmuž“ je isto kao i „TGT Tehnogas“ dio grupacije italijanske kompanije „Sol group“ koja je jedan od vodećih proizvođača kiseonika u Evropi. Što znači, da ove dvije firme uvoze isti kiseonik u BiH i prodaju ga bolnicama u RS. S tim, da je samo jednoj firmi zabranjen promet nakon izbijanja afere „Kiseonik“, dok druga, sudeći prema odluci bolnice Doboj nesmetano nastavlja ne nelegalan način da isporučuje kiseonik.

ČITAJTE JOŠ//GAVRIĆ: Kiseonik za bolnicu u Doboju nabavlja firma bez dozvola

„Tehnogas – Kakmuž“ isporučuje bolnici u Doboju već godinama medicinski kiseonik, a samo u 2021. godini su od ove bolnice zaradili preko 1,5 miliona KM.

Podsjećamo, afera „Kiseonik“ je pokrenuta nakon što je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković iznio podatke kojima tvrdi da se na UKC RS nelegalno nabavlja medicinski kiseonik od „TGT Tehnogas“. Nakon nekoliko dana Agencija za lijekove je zabranila rad ovoj firmi, a direktor Agencije je u nekoliko navrata izjavio da je u RS isporučivan tehnički, a ne medicinski kiseonik i da ovo nije afera nego zločin.

Ostaje pitanje zašto niko, osim na UKC, nije reagovao i u slučaju nabavki kiseonika u drugim bolnicama u RS i kako je moguće da se nakon svega nabavlja medicinski kiseonik od firmi koje nemaju dozvolu za prodaju i proizvodnju istog. (IZVOR: Buka)

GAVRIĆ: NE IGRAJTE SE SA ZDRAVLJEM LJUDI

O svemu se večeras na svojoj facebook stranici oglasio i član Predsjedništva PDP-a Stefan Gavrić koji je prvi otkrio i govorio o aferi kiseonik u Bolnici „Sveti apostol Luka“ u Doboju.

Nije učitano
Stefan Gavrić

„Na UКC-u u Banjaluci su bar nakon otkrivanja afere počeli nabavljati medicinski kiseonik od firme koja ima sve potrebne uslove i dozvole za prometovanje ovim lijekom. Zato je u Doboju nastavljeno bahato ponašanje i poslovanje, pa je i pored svih upozorenja uprava dobojske bolnice prije tri dana (5. oktobra) donijela Odluku kojom je posao nabavke kiseonika ponovo dodijeljen firmi za koju je iz Agencije za lijekove potvrđeno da nema dozvole da se bavi prometovanjem ovog lijeka.“, napisao je Gavrić.

„Uprava dobojske bolnice je ovog puta otišla i korak dalje – u svim dosadašnjim nabavkama je, bar u papirima, navedeno da se traži medicinski kiseonik, iako je posao dobijala firma koja nema dozvole i uslove za promet medicinskog kiseonika. U ovoj odluci nema riječi „medicinski“, nego samo riječ „kiseonik“ čime je, protivno zdravom razumu, ostavljena mogućnost nabavke i industrijskog kiseonika. Proteklih dana su u dobojskoj bolnici već viđena hapšenja zbog nabavki koje nisu bile u skladu sa zakonom, ali uprava ove javne ustanove nastavlja raditi „po starom“. Čini se da će policija, tužilaštva i sudovi imati još mnogo posla u ovoj ustanovi. Još jednom apelujem – NEMOJTE SE IGRATI SA ZDRAVLJEM LJUDI!“, dodao je Gavrić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *