ZLATO ZA DOBOJSKOG PIJANISTU: Stefan najbolji na međunarodnom takmičenju mladih muzičara u Atlanti - Glas Regije

ZLATO ZA DOBOJSKOG PIJANISTU: Stefan najbolji na međunarodnom takmičenju mladih muzičara u Atlanti

Nije učitano

U konkurenciji preko 500 muzičara iz cijelog svijeta, mladi dobojski pijanista Stefan Lopandić osvojio je zlatnu medalju u kategoriji klavira.

Stefan Lopandić je najbolji mladi pijanista ovogodišnjeg „International Youth Music Competitions“ u Atlanti. U konkurenciji muzičara do 27 godina, mladih talenata iz 25 zemalja cijelog svijeta, Dobojlija je potvrdio ono što njegovi sugrađani, profesori i kolege odavno znaju – da je jedan od najtalentovanijih izvođača klasike na klaviru u širem regionu.

Takmičenje je održano u onlajn režimu zbog još uvijek prijeteće epidemije, a Stefan je,kako kaže, skoro “iz prve” odsvirao i poslao Prvi stav Bramsove sonate u f molu, op.2 br.3, jednu od najzahtjevnijih sonata klavirske literature.

– Na samom početku mog školovanja u nižoj muzičkoj školi osjetio sam ogromnu ljubav prema klaviru, a imao sam tu sreću da je moj talenat prepoznao profesor Aleksandar Vukojević koji je uložio maksimalan napor da me usmjeri, ali i da ubijedi moje roditelje da će napraviti veliku grešku ako me ne podrže u opređeljenju da se bavim muzikom kao životnim pozivom i profesijom – kaže Stefan, koji je sa najvišim ocjenama kasnije završio srednju muzičku školu i trenutno je na trećoj godini Muzičke akademije Univerziteta Banja Luka, u klasi profesora Dejana Jankovića.

Na vrlo zahtjevnom takmičenju u Atlanti Stefanu je ovo druga zlatna medalja. Prošle godine ju je osvojio kao član trija, uz kolege Uroš Kostić na klarinetu i violinistkinju Anju Milutinović.

Ove godine je žiri sastavljen od eminentnih svjetskih muzičara i profesora konzervatorijuma, među kojima su bili čuveni pijanisti Miša Stefanuk i Kevin Zhao,odlučio da je Stefan Lopandić – najbolji.

Prestižna nagrada je velika radost,ali nije jedina. Takmičarima koji su osvojili nagrade je data prilika da 28. Avgusta ove godine nastupe u koncertnoj sali „DiMenna“ u Njujorku.

IZVOR: vecernjenovosti.ba

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *