Žene bi danas trebalo da ispoštuju ovaj običaj: Vavedenje Presvete Bogorodice je jedan od najvećih praznika - Glas Regije

Žene bi danas trebalo da ispoštuju ovaj običaj: Vavedenje Presvete Bogorodice je jedan od najvećih praznika

Nije učitano

Ovo je jedan od pet najvećih praznika posvećenog Presvetoj Bogorodici, kao i krsna slava brojnih porodica. Vavedenje je i slava srpskog manastira Hilandara na Svetoj Gori, zadužbini Svetog Simeona Mirotočivog i njegovog sina Svetog Save.

Ovaj dan u crkvenom kalendaru obilježen je crvenim slovom i predstavlja sjećanje na dan kada je Presveta Bogorodica predata na službu Bogu.

Bogorodica se smatra zaštitnicom žena porodilja i razna su narodna vjerovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena.

Ovaj veliki crkveni praznik uvijek pada u vrijeme Božićnog posta, pa je i slavska trpeza posna. Bez obzira na to u koji dan padne, dozvoljena je riba.

Vjerovanja koja se vezuju za Vavedenje

Na današnji praznik prema narodnom vjerovanju, dobro je otići na službu u crkvu. Žene koje ne mogu da imaju djecu odlaze u manastire i provode čitavu noć u molitvama, a vjeruje se da Bogorodica uvijek usliši iskrene molitve žena, piše Magazin Novosti.

Vavedenje slave i stočari, da bi zaštitili stoku od zvijeri.

Sa druge strane, u istočnoj Srbiji su na osnovu vremena, toga dana moguće je predskazati rod usjeva – vedro nebo obećava dobru ljetinu.

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *