ZELJKOVIĆ: Pogrešno vakcinisani u Doboju moći će da prime vakcinu protiv korone - Glas Regije

ZELJKOVIĆ: Pogrešno vakcinisani u Doboju moći će da prime vakcinu protiv korone

Nije učitano

BANJALUKA – Osobe kojima je greškom umjesto vakcine Sinopharm ubrizgana vakcina protiv gripa, vakcine protiv virusa korona moći će da prime za 15 do mjesec dana, rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, pišu Nezavisne.

Zeljković je, govoreći o slučaju u Domu zdravlja Doboj, kada su umjesto vakcina protiv virusa korona građani primili vakcinu protiv sezonskog gripa, rekao da je ekipa iz regionalnog centra Instituta u Doboju izašla na teren da utvrdi šta se tačno desilo, te da je preliminarni izvještaj u toku pripreme.

„O ovome će biti obavješteno Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS. Takođe na teren će izaći inspektori Republičke inspekcije da utvrdi šta se desilo prilikom procesa vakcinacije, na koji način i zašto je upotrebljena vakcina protiv gripa“, kazao je Zeljković.

Dodao je da nažalost postoji prostor da se dese ovakve greške, ali da se taj prostor mora smanjiti.

„Ustanovićemo tačno šta se desilo, na koji način i ono što je najbitnije da sačuvamo zdravlje tih osoba da one nemaju nikakve posljedice nakon aplikacije vakcine protiv gripe“, rekao je Zeljković.

Na pitanje kako su se vakcine protiv gripe našle u Domu, Zeljković je rekao da zbog malog broja zainteresovanih građana za vakcinaciju protiv virusa gripa nisu sve vakcine potrošene.

„Sve kolege su dužne da neiskorištene vakcine skladište na odgovarajući način u svojim zdravstvenim ustanovama. Ustanovićemo i da li je istekao rok ovih vakcina, koji traje inače oko godinu dana, nakon toga vakcina ima umanjeno dejstvo. Osobe koje su primile vakcine biće i dalje pod nadzorom svog porodičnog ljekara, za sada nemamo prijavu na neželjena dejstva“, naveo je Zeljković.

Istakao je da je bitno što su ove osobe i dalje voljne da se vakcinišu protiv kovida-19.

(IZVOR: Nezavisne)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *