Zašto Vlada ruši cijenu akcija Željeznica Srpske? - Glas Regije

Zašto Vlada ruši cijenu akcija Željeznica Srpske?

Nije učitano

Vlada Srpske planira da cijenu jedne akcije „Željeznica Republike Srpske“ od oko 2800 maraka svede na 1 marku, tvrde mali akcionari.

Mali akcionari Željeznica RS strahuju da će nakon što je Vlada Srpske donijela odluku da Željeznice budu organizovane kao holding, njihove akcije izgubiti na vrijednosti. Tvrde da bi na sjednici Skupštine akcionara trebalo da se raspravlja o pretvaranju duga u kapital, a da će Vlada tako umanjiti vrijednost akcija.

Cijene akcija Željeznica Srpske već su obarane prije nekoliko godina, a mali akcionari su i tada upozoravali da se vještački spušta cijena akcija da bi se kupovina prilagodila, kako kažu, potencijalnim kupcima. S ciljem da spriječe smanjenje cijena akcija, predali su dopis Vladi Srpske u kojem traže da se sa dnevnog reda Skupštine akcionara skinu tačke koje se odnose na vrijednost i prodaju akcija. 

 „Tražimo od Vlade da nas isplati nismo saglasni da umanjuju vrijednost akcionara jer mi ni na koji način nismo mogli da učestvujemo na kreiranju politike. Najodgovorniji titular je Vlada koja je većinski vlasnik i ne štiti akcionare nego postavljajući svoje podobne kadrove čini sve što može da se imovina opljačka“, kaže Radenko Malešević, mali akcionar ŽRS.

 „Ako bi bila akcija 2 marke, oni bi dobili 660 miliona КM, a mi bi dobili 20 000, ako bi cijena bila 3 КM mi bi imali 30 000 КM, a  oni bi imali kapital od milijardu. To je matematički i zakonski nerealno“, ističe Tomo Pančić, mali akcionar ŽRS.

Vlada Srpske planira da sa trenutne knjigovodstvene cijene akcija od oko 2800 maraka svede na 1 marku po akciji, objašnjava advokat malih akcionara Ognjen Đurić. Zato će, ukoliko akcionarima ne bude isplaćena prava vrijednost akcija, svoja prava tražiti na sudu. 

 „Mi ćemo se boriti na zakonom predviđene načine i nećemo biti saglasni da se to provede i da ćemo kad Vlada postane većinski akcionar nakon skupštine tražiti da se otkupe akcije malih akcionara po knjigovodstvenoj cijeni a ne po cijeni akcija koje su oni obavezali da će izvršiti konverziju duga u kapital“, ističe Ognjen Đurić, advokat malih akcionara Željeznice RS.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza kažu da o cijenama akcija nisu razgovarali sa malim akcionarima te da će javnost o procesu restrukturisanja Željeznica biti na vrijeme obaviještena.

– U toku su pripremne aktivnosti na berzi i pred Кomisijom za hartije od vrijednosti, a u vezi sa pretvaranjem duga „Željeznica Republike Srpske“ prema povjeriocu Vladi Republike Srpske u osnovni kapital, navodi se u saopštenju „Željeznica Republike Srpske“. 

Iz Željeznica Srpske su takođe poručili da će se nakon sudske odluke dospjele obaveze konvertovati u kapital što će prema tvrdnjama ovog javnog preduzeća, smanjiti dug i povećati osnovni kapital. Skupština akcionara Željeznica Republike Srpske trebalo bi da bude održana 7. maja.

(IZVOR: RTV BN)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *