Zabrinjavajući podaci o saobraćaju u Doboju: Za pet mjeseci kažnjeno 120 vozača bez položenog vozačkog - Glas Regije

Zabrinjavajući podaci o saobraćaju u Doboju: Za pet mjeseci kažnjeno 120 vozača bez položenog vozačkog

Nije učitano

Foto: Arhiva

Na području Policijske uprave Doboj u prvih pet mjeseci otkriveno je i kažnjeno čak 120 vozača koji su upravljali automobilima bez položenog vozačkog ispita, potvrđeno je za Srpskainfo.

Stručnjaci za bezbjednost saobraćaja ističu da je ovo veoma zabrinjavajući podatak, jer se radi o osobama koje učestvuju u saobraćaju, a da nisu prošli obuku.

Portparol PU Doboj Dragana Kerkez nam je rekla da je u  istom periodu prošle godine otkriveno 100 vozača, bez položenog vozačkog ispita.

– Vozači prije sticanja prava na upravljanje su tokom ove godine prouzrokovali pet saobraćajnih nezgode, a prošle godine 13 – pojasnila je Kerkezova.

Ona je dodala da je predviđena kazna za  upravljanje vozilom bez položenog vozačkog ispita  400 maraka.

– Ukoliko je vozač višestruki povratnik u činjenju prekršaja njemu se može oduzeti  automobil kao sredstvo izvršenja prekršaja, a u cilju  sprečavanja daljih vršenja prekršaja – istakla je Kerkezova.

Osim vozača bez položenog vozačkog ispita, dosta problema policiji su zadavali i mladi vozači, odnosno vozači koji imaju dozvolu manje od dve godine.

– Mladi vozači do dvije godine staža su ove godine prouzrokovali 32 saobraćajne nezgode, dok su prošle godine prouzrokovali 35 nesreća – rekla je Kerkezova.

Stručnjaci za bezbjednost saobraćaja ističu da sada stiže ljetnji period i vrijeme godišnjih odmora, kada po pravilu ima više automobila na putevima.

–  U ovom periodu se moraju pojačati kontrole saobraćaja, jer se tada dešava više saobraćajnih nesreća. Veoma je bitno da se kontrolišu vozači i da oni koji čine prekršaje budu sklonjeni sa puteva. Iako neki misle da su dobri vozači, ukoliko nemaju položen vozački ispit oni predstavljaju opasnost na putu – ističu naši sagovornici.

Apel policije

Policijska uprava Doboj apeluje na vozače da se pridržavaju saobraćajnih pravila i propisa, a posebno  da ne upravljaju vozilima prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilima, jer upravo zbog  svog neznanja  neiskustva mogu ugroziti bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju čije posljedice mogu biti i kobne.

– Policijski službenici naše Uprave će i u narednom periodu nastaviti sa represivnim aktivnostima kako bi bezbjednost  saobraćaja podigli na što viši nivo – poručila je Kerkezova.

(IZVOR: Srpskainfo)

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *