Za tri dana na području Srpske isključeno 1.236 pijanih vozača - Glas Regije

Za tri dana na području Srpske isključeno 1.236 pijanih vozača

Nije učitano

Foto: Ilustracija/Glas Regije

BANJALUKA – Pripadnici MUP-a RS su za tri dana, 23., 24. i 25. jula, isključili 1.236 vozača iz saobraćaja zbog prisustva alkohola u organizmu, a 131 vozač je uhapšen do otrežnjenja ili oporavka, pišu Nezavisne.

Od 131 uhapšenog vozača, 119 ih je uhapšeno zbog prisustva alkohola preko 1,5 g/kg, a 12 zbog odbijanja da se podvrgnu isšpitivanju utvrđivanja prisustva alkohola u organizmu.

Zbog utvrđenog prisustva droge ili psihoaktivnih sustanci u organizmu i odbijanja da se podvrgnu ispitivanju, policijski službenici su sankcionisali 40 vozača. Kod 32 vozača utvrđena koncentracija alkohola u organizmu iznosila je preko 2,g/kg.

„Policijski službenici su iz saobraćaja isključili 41 vozača zbog prisustva opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova u organizmu, odnosno zbog odbijanja da se podvrgnu navedenom ispitivanju (38 odbijanja testiranja od strane vozača, kod tri vozača utvrđeno prisustvo opojnih droga)“, saopšteno je iz MUP-. RS.

Osim zbog prekršaja upravljanja pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova, tokom akcije evidentirali su 3.564 počinjena prekršaja (nekorištenje bezbjednosnog pojasa – 676 prekršaja; nekorištenje bezbjednosne sjedalice ili nepravilno prevoženje djece – 358 prekršaja; upravljanje motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje – 53 prekršaja, neregistrovano vozilo – 44 prekršaja, itd.)

Akcija se sprovodi u okviru kampanje „Vozi oprezno – putuj bezbjedno“, čiji je cilj smanjenje broja poginulih u mjesecu julu i avgustu.

U okviru navedene kampanje pripadnici MUP-a Republike Srpske su proteklog vikenda na području Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Doboja i Bijeljine organizovali akciju kontrole vozača motocikala, lakog motocikla i mopeda sa ciljem unapređenja bezbjednosti u saobraćaju na putevima.

U okviru akcije sankcionisano je 100 vozača za prekršaje po akcentu akcije, od čega njih 42 zbog nenošenja zaštitne kacige, 35 za registarske tablice koje nisu čitljive, 12 zbog upravljanja motociklom prije sticanja prava na upravljanje i četovoro zbog neregistrovanog motocikla.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače, da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima i stanju na putevima, te da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola“, navode iz MUP-a RS.

(IZVOR: Nezavisne)

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *