ZA MANJU KRAĐU U ZATVOR, A ZA GOLU SJEČU NIŠTA: Ekološka katastrofa oko Teslića i dalje ne zanima pravosuđe - Glas Regije

ZA MANJU KRAĐU U ZATVOR, A ZA GOLU SJEČU NIŠTA: Ekološka katastrofa oko Teslića i dalje ne zanima pravosuđe

Nije učitano

Jedan građanin Teslića osuđen je na zatvor od godinu i po, jer je ukrao 46,8 kubnih metara šume u vrijednosti od 3.817 KM. Istovremeno za golu sječu u ŠG “Borja” niko ne odgovara.

Ovaj građanin je dobio i poziv za služenje zatvorske kazne, dok se za nezakonito posječenih hiljade kubika najkvalitenije šume, čija vrijednost je milionska, sve svelo na prijave protiv nekoliko osoba. Ključni akteri su, kako tvrde naši dobro obaviješteni izvori, zaštićeni i pitanje je da li će ikada da odgovaraju.

Izvori Srpskainfo, koji su upoznati sa dešavanjima u šumama na području Teslića, kažu da je zapravo pravi organizator velike pljačke i ekološke katastrofe jedan lokalni političar i da to zapravo znaju svi iz tog kraja, ali i šire.

– Taj političar je prvo okupio nekoliko radnika iz šumarije i rekao im da puste da se izvlače drva iz šume, da nikoga ne diraju. Onda je okupio nekoliko drvopreređivača i doslovno im rekao “ko trguje ogrijevom mora da daje 10 KM po kubiku, bukvom pilanskom – 15 KM kubik, a za hrast mora da donese 20 KM po kubiku”. Deset ljudi koji su bili na tom skupu tvrde da je tako bilo. Poslije je i jedan uhapšeni govorio koliko je novca obezbijedio za tog političara – priča naš izvor.

Neispoštovani ugovori

On tvrdi da bi se gola sječa i milionska krađa mogla potpuno razotkriti kada bi sve nadležne inspekcije došle u kontrolu, recimo kod izvoznika.

– Ne može se izvesti 1.000 kubika, a plaćeno je 500 i slično. Do nalogodavca bi se takođe moglo doći kada bi osumnjičeni progovorili – objašnjava naš izvor i podsjeća kako drugi, koji imaju ugovor sa “Šumama RS”, ne mogu da dobiju ugovorenu količinu na vrijeme.

Srpskainfo je prethodne sedmice objavila fotografije ogoljene šume u području kojim gazduje ŠG “Borja” Teslić. Nezakonito je posječena najkvalitetnija šuma, i to u drugoj polovini prošle godine, pred lokalne izbore. Policija je podnijela izvještaje protiv nekoliko osoba, zaposlenih radnika u ŠG, tadašnjeg direktora i nekoliko drvoprerađivača.

Nije učitano

– Za nezakonito posječenu šumu, koja je izvlačena šleperima i šleperima, niko ne odgovara, a u zatvor mora da ide sitna boranija zbog pet kubika. To je naše društvo, kojem ne trebaju strani neprijatelji – ogorčen je naš izvor.

Kontrole

U Republičkoj šumarskoj inspekciji kažu da su protekle godine u više navrata kontrolisali područje kojim gazduje ŠG „Borja“ Teslić, demantujući tvrdnje sindikalaca da inspekcija duži vremenski period nije kontrolisala ovo gazdinstvo.

U ovim kontrolama republički šumarski inspektori su utvrdili niz nepravilnosti, koje su se odnosile na propuste u uspostavljanju šumskog reda, zatečene panjeve nastale sječom bez doznake, koji nisu bili obilježeni i evidentirani u knjigu panjeva šumskih šteta, kako je to propisano Zakonom o šumama i podzakonskim aktima.

U odjelima su zatečeni šumski drvni sortimenti na pomoćnim stovarištima, koji nisu bili izrađeni u skladu s odredbama Zakona o šumama, kojim je propisano da je drvo i drvne sortimente proizvedene u šumi zabranjeno pomijerati od panja i transportovati dok se ne žigošu i obrojče.

Takođe, u šumi pored panja zatečeni su dijelovi debla, ovršci i grane deblje od 7 cm sa korom od kojih nisu izrađeni šumski drvni sortimenti, a Pravilnikom o šumskom redu propisano je da se kod sječe i izrade lišćara, osim brijesta, grane koje ostaju u šumi, neiskorišćene, presijecaju na sitnije komade dužine do jednog metra i razbacuju po površini sječine, s tim da ne smiju biti na podmladku.

Inspektori

Utvrđeno je da je izvoz drveta sa određenih odjela obavljan traktorom preko vodotoka Krivaja, a da isti nije premošćen, kao i pravcima koji nisu planirani izvođačkim projektom i obelježeni na terenu. Zakonom je propisano da se šumska infrastruktura planira, gradi, održava i koristi na način koji ne ugrožava vodne tokove.

– Po svim utvrđenim nepravilnostima, inspektori su izricali mjere u skladu sa svojim ovlašćenjima, te nalagali otklanjanje nepravilnosti i rješenjem zabranjivali izvođenje radova na realizacija izvođačkog projekta u određenim odjelima – kažu u Inspektoratu za Srpskainfo.

Pored izricanja upravnih mjera, zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su ŠG „Borja“ Teslić i odgovornom licu u pravnom licu izricali i novčane kazne, o kojima je subjekt kontrole tražio sudsko odlučivanje.

Naglašavaju da su nadležni za upravni nadzor nad radom šumskih gazdinstava, što podrazumijeva kontrolu obavljanja djelatnosti u skladu sa odredbama i procedurama propisanim Zakonom o šumama i pripadajućim podzakonskim aktima. Šumarski inspektor nema ovlašćenja istražnih organa, te nije nadležan za provođenje istraga, utvrđivanju identiteta i procesuiranje počinioca u slučajevima šumskih krađa. Navedene radnje provode pripadnici MUP-a.

Šumarska inspekcija je u saradnji s Upravom kriminalističke policije MUP RS i PU Doboj, a pod nadzorom Okružnog tužilaštva Doboj, tokom cijele druge polovine prošle godine, kao i tokom ove godine, intenzivno kontrolisala sječu drvnih sortimenata na prostoru „Usorsko-Ukrinskog“ šumskoprivrednog područja, kojim gazduje ŠG „Borja“ Teslić.

Šta je radila uprava “Šuma”?

Procedure koje su se provodile tokom ovih kontrola podrazumijevale su da se za svaki pojedinačan zatečeni panj praktično obavljao „uviđaj“, gdje su nadležni inspektor, predstavnik MUP i predstavnik interne kontrole „Šume RS“ sačinjavali službenu zabilješku, foto dokumentaciju, obrojčavali panj kolobrojem, te provodili druge procedure. Inspekcijski predmeti o ovim izvršenim kontrolama proslijeđeni su Upravi kriminalističke policije MUP RS.

Kada je u pitanju čuvanje šuma od bespravnih sječa, za isto su odgovorna šumska gazdinstva, a u konkretnom slučaju ŠG “Borja” – odgovor je “Šuma RS” na naše pitanje šta je uprava “Šuma RS” konkretno uradila da spriječi nelegalnu sječu u ŠG “Borja” i kakvi su rezultati.

Sa nivoa javnog preduzeća, kako kažu, pored redovnih kontrola obavljaju se i vanredne, po prijavama i ostalim predstavkama.

– U slučaju ŠG “Borja” Teslić, odmah po saznanju koje smo dobili od Republičke šumarske inspekcije, Služba unutrašnje kontrola izašla je na teren, gdje je radila na utvrđivanju stanja zajedno sa predstavnicima MUP i Republičke inspekcije – dodaju u “Šumama RS”.

RADNICI BEZ ČETIRI PLATE
Kolike su razmjere krađe šume, kako je rekao za Srpskainfo predsjednik Sindikata u ŠG “Borja” Dušan Marković, govori i to da je, pored policije, šumarske inspekcije i unutrašnjih kontrola, u tako kratkom periodu dovezeno u krug samo jedne pilane 1.200 kubika drveta iz šume bez papira.

– A kakvo je stanje u našem šumskom gazdinstvu sada najbolje pokazuje to da smo u gubitku većem od osam miliona KM. Duguju nam četiri plate i pola regresa iz prošle godine – upozorava Marković.

(IZVOR: Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *