Volan ne pušta ni u 93. godini - Glas Regije

Volan ne pušta ni u 93. godini

Nije učitano

Vozački ispit Jozo Bekić polagao je prvi put daleke 1967. godine, što ga zasigurno svrstava među najstarije vozače na našim prostorima, a volan ne pušta ni u 93. godini, iako sada preferira dnevnu vožnju.

Ovaj živopisni Dervenćanin rođen je u zanatskoj porodici u Modranu, odrastao sa još šestoro braće i sestara, penziju zaradio u čuvenoj „Bosni“. Otac je četvoro djece, osmoro unučadi i 12 praunučadi, a protekle nedjelje navršila se godina od kada je udovac. Upravo mu samoća, koja je došla sa smrti supruge, najteže pada.

– Samoća mi najteže pada. Djeca su otišli, svako svojim putem, u Kanadu, SAD, Njemačku. Svi su uspjeli u životu, stambeno su obezbjeđeni i oni i njihova djeca, i neizmjerno sam ponosan na to. Iako me često obilaze, samoća mi veoma teško pada. Ponekad prođu i dva dana da ne sretnem nikoga, ne progovorim riječ ni sa kim, jer niko od mojih nekadašnjih komšija više ne živi ovdje – sa sjetom je pričavremešni Bekić ističući da se trudi da uvijek nađe neku zanimaciju.

– Volim da čitam, sin mi svakog mjeseca iz Hrvatske donosi časopis „Vojna povijest“, ne propuštam informativne emisije i često zapisujem podatke koje čujem, da bih poslije nekog vremena sam sebe provjerio da li sam dobro zapamtio – kaže ovaj Dervenćanin.

Bekić sam održava kuću i okućnicu, kosi travu kosilicom i trimerom, a brine i o voćnjaku i cvijećnjaku.

– Upravo sam obrao jabuke koje sam namijenio za časne sestre, one od toga pripremaju zimnicu i kompote. One su brinule o mojoj supruzi, kada više nije mogla da se kreće, a ja nisam bio u mogućnosti da se brinem o njoj i zbog tog sam im i više nego zahvalan – dodao je Bekić konstatujući da se na sve navikao, ali da se u kuhinji nikako ne snalazi.
Dugovječnost, kako je kazao, duguje zahvalnom poslu, jer je radni vijek proveo u kancelariji, ali i odsustvu poroka.

– Jednom sam se u životu napio, od medene rakije i to prije nego sam postao punoljetan i tada sam sebi obećao da neću nikad više i umrijeću, a obećanje neću prekršiti – izričit je Bekić.

Korona

Nažalost, zbog epidemioloških mjera, Bekićeva supruga je preminula a da nije uspjela vidjeti četvoro praunučadi, troje koji žive u SAD-u i jedno koje je u Zagrebu.

– Sve nas je paralisala ta pošast i ja se nadam da će u što skorijem roku sve ovo biti iza nas i da će mi moći doći moji najmiliji – kazao je Bekić.

(IZVOR: Derventski list)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *