Vlada prevarila male akcionare, idu na sud po pravo - Glas Regije

Vlada prevarila male akcionare, idu na sud po pravo

Nije učitano

Na vanrednoj skupštini akcionara Željeznica Srpske odlučeno je da se cijena akcija sa 2 800 KM smanjuje na 1 marku. Mali akcionari su ogorčeni i poručuju da će tražiti svoja prava na sudu.

Mali akcionari su izgubili potencijalnu dobit koju bi ostvarili prodajom akcija po knjigovodstvenoj cijeni. Tvrde da je cijena akcija već obarana prethodnih godina, ali da je ovaj put Vlada Srpske, kao većinski vlasnik Željeznica, pokazala nebrigu i prema radnicima i malim akcionarima smanjivši cijenu akcija sa 2 800 na jednu marku. 

„Nas male akcionare niko ne uvažava iako smo kritički pokušali da kažemo na loše strane poslovanja i za opšti interes i privukli strane investitore. Mi ovom prilikom smo opljačkani totalno, razočarani i nadamo se da će sudije i pravosuđe donijeti odluku da se zaštiti imovina, jer mi smo vlasnici dijela imovine u zajedničkoj imovini i tražimo da se to shvati i tretira kao tako, kaže Radenko Malešević, mali akcionar ŽRS. 

Na skupštinu akcionara došao je i zastupnik dva strana akcionara koji 15 godina posjeduju akcije Željeznica Srpske. Kaže da je ovakav potez Vlade Srpske izbrisao ulogu svih malih akcionara u ovom javnom preduzeću, a sve da bi ostvarili korist za sebe kao većinski vlasnik.

“Znači da će postojeći akcionari izgubiti skoro sve a profitiraće Vlada. Vlada koja je najveći povjerilac, skoro jedini vlasnik i glasa po tom pitanju. Postoji konflikt interesa, vlada i povezana lica, Pref, akcijski fond i institucija ne bi smjeli glasati po tom pitanju”, kaže Denis Vengust, zastupnik dva strana akcionara ŽRS.

Mali akcionari poručuju da će zahtijevati da im se isplati realna vrijednost akcija i da će svoja prava tražiti na sudu.

(IZVOR: RTV BN)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *