VIŠKOVIĆ: Sve odluke produžene do 13. aprila - Glas Regije

VIŠKOVIĆ: Sve odluke produžene do 13. aprila

Nije učitano

Foto: Vlada RS

Sve odluke koje smo donosili do sad zbog korona virusa produžene su do 13. aprila ove godine. Pratićemo dalje situaciju i donositi odluke.

Rekao je ovo predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, nakon današnje sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Kao što je najavljeno, štab je danas korigovao pojedine zaključke, u skladu sa trenutnom situacijom u Republici Srpskoj izazvanoj širenjem virusa korona.

– Danas je zasjedla Vlada RS, tu smo odlučili da je donešana nova odluka vezana za marže, a osnovne životne namirnice će biti postavljene na nivo od 5. marta – rekao je Višković.

Takođe, danas je korigovana i odluka vezana za kretanje osoba starijih od 65 godina.

– Ove osobe će dva puta sedmično, tačnije, utorkom i petkom od sedam do deset časova moći da obave sve svoje potrebe – rekao je Višković, te zamolio ostale građane da u to vrijeme ne prave gužve.

Naglašava da treba podstaći što više poljoprivrednika da rade, pa će, kako bi mogli da obavljaju sve svoje poslove, granica za njih biti pomjerena sa 65 na 70 godina.

– Isto važi i za pčelare – dodao je Višković.

On je dodao da je dozvoljen rad i trgovinskim objektima koji prodaju vodoinstalacije, građevinski materijal i tehniku, kako bi oni koji rade mogi da nabavljaju robu i materijal neophodan za rad.

– Takođe, ne poštuje se dogovor koji je postignut na sastanku Vlade RS, Vlade FBiH i Savjeta ministara BiH, oko izdavanju rješenja sanitarne i spekcije na ulazu BiH. Imamo prijmjere da daju samo usmene opomene, zbog čeka ćemo danas poslati pismo Vladi FBiH – rekao je premijer.

Novost je da će moći da rade i pijace, ali samo uz striktno poštovanje svih mjera, ili će usuprotnom biti zatvorene.

Aprilski rok

Kada je u pitanju studentski aprilski rok, on će biti održan kada se za to steknu uslovi.

– Vidimo da se rok neće moći održati sada, ali nećemo studentima uskratiti tu mogućnost, imaće rok kada se stenku uslovi – rekao je Višković.

Do sad za zdravstvo 30 miliona KM

– Od kada je počela pandemija, Vlade Srpske je za zdravstveni sistem izdvojila 30 miliona KM – rekao je Višković, dodajući da je Vlada izmirila i sve svoje obaveze privrednim subjektima.

Višković dodaje da će našim ljudima koji žive u FBiH poslati brašno, a isto će uraditi i u manjim opštinama u Srpskoj, jer, kako kaže, zna da neki imaju probleme sa tim.

Privatnici

Komentarišući privatnike koji su pretrpjeli štete i od Vlade traže pomoći, premijer je dodao da su zahtjevi jedno, a mogućnosti drugo.

– Dolaze nam svakodnevo zahtjevi sa mnogom idejama. Međutim, mi smo procijenili, da za oko 40.000 radnika iz najugroženijih oblasti pratiti poreze i doprinose. To je nekih 16 milona KM – istakao je Višković.

Bez frizera još 14 dana

S obzirom na to da je ovih dana aktuelno pitanje oko šišanja, novinari su premijera pitali i za rad frizerskih salona.

– Frizeri su obuhvaćeni našim mjerama pomoći zanatlijama, ali struka je kaže da su oni zbog bliskog kontakta rizični i da još uvijek ne smiju da rade – objasnio je Višković.

Dakle, i frizerki saloni su među onima koji neće raditi još minmalno 14 dana.

– Znam da dame, ali i muškarci imaju probleme zbog toga, ali molim za strpljenje – dodao je Višković.

(IZVOR: SrpskaInfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *