VASILJEVIĆ O NOVOJ ODLUCI DOBOJSKE VLASTI: Katastrofalan potez koji će građane koštati 28,5 miliona KM - Glas Regije

VASILJEVIĆ O NOVOJ ODLUCI DOBOJSKE VLASTI: Katastrofalan potez koji će građane koštati 28,5 miliona KM

Nije učitano

„Mislio sam da će rušenje dvorane Srednjoškolskog centra biti zadnji katastrofalan potez gradskih moćnika u Doboju, ali, kako kaže narodna izreka „Nijedna nesreća ne dolazi sama“.“, kaže član Glavnog odbora PDP-a Slobodan Vasiljević komentarišući odluku dobojske vlasti da se sruši zgrada Gradske uprave i izdvoji veliki novac za izgradnju nove.

„Odlučiti se na ovakav potez koji će građane Doboja koštati 28,5 miliona KM ravno je samoubistvu, kad znamo da u Doboju ne postoje niti industrijska zona, niti poslovni inkubator, i da posao na birou čeka više od 4 500 građana. U zadnjih 20 godina u Doboj nije došao niti jedan ozbiljan investitor, smanjeni su prihodi koji pune budžet, za vraćanje glavnice kredita svake godine u narednih deset godina se mora izdvajati četiri i po miliona maraka, a za vraćanje kamata na godišnjem nivou mora da se izdvoji još 1,5 miliona KM, pa ovakva investicija definitivno vodi Grad Doboj u bankrot.“, upozorava Vasiljević.

Nije učitano

„Da je bankrot neminovan govori i činjenica da je za preživljavanje i održavanje likvidnosti grada u budžetu za 2021. godinu predviđena entitetska pomoć u visini od milion i po maraka. Pravdanje, da će se investicija plaćati deset godina bez uzimanja kredita je samo potvrda da je grad prezadužen i da Doboj nije kreditno sposoban. Tačnije, po zakonu se grad u narednih deset godina može zadužiti još za svega četiri i po miliona maraka.“, pojašnjava on.

„To znači da ako bi se kojim slučajem pojavio investitor sa namjerom da otvara pogone i radna mjesta, uz uslov da grad uloži sredstva za opremanje lokaliteta, u tom slučaju se ne bi mogla obezbijediti namjenska kreditna sredstva. Tačno je, da je trenutno gradska administracija smještena na 10 lokacija, ali to govori i o prevelikom broju zaposlenih. Tačno je da će se napuštanjem tih lokacija i njihovom prodajom, obezbjeđivati sredstva, ali je isto tako tačno da je prošle godine za kupovinu poslovnih prostora Grad Doboj potrošio šest miliona maraka kreditnih sredstava.“, pojašnjava Vasiljević.

„Da gradska uprava razmišlja o građanima ona bi kreditna sredstva ulagala u razvoj Doboja na način da se grade industrijske zone, poslovni inkubatori, i stvara pogodan ambijent za investitore ili da se konačno počne sa realizacijom projekta uređenja korita rijeke Bosne, i na taj način omogući privredni razvoj grada.“, dodaje Vasiljević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *