Uspostavlјen karantin na graničnom prelazu Šamac - Glas Regije

Uspostavlјen karantin na graničnom prelazu Šamac

Nije učitano

Foto: Opština Šamac

Danas je na graničnom prelazu Šamac u objektu Uprave za indirektno oporezivanje uspostavlјen karantin za lica koja ulaze u RS, kapaciteta 50 kreveta.

Pored načelnika Opštine Šamac Đorđa Milićevića, pripadnika Policijske stanice Šamac, Doma zdravlјa Šamac, Civilne zaštite Šamac, danas su na graničnom prelazu prisustvovali dr Ljubica Jandrić epidemiolog iz Instituta za javno zdravstvo RS koja je imala zadatak da provjeri minimum ispunjenosti uslova obzirom na vanrednu situaciju i načelnik Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

„Naša je obaveza da poštujemo dostojanstvo svakog građanina, njegova prava i slobode i dužni smo obezbijediti minimum uslova za funkcionisanje karantina. Za građane RS na licu mjesta u prostorijama karantina radiće se brisevi koji će se slati Institutu za javno zdravstvo u Banja Luku, a u zavisnosti od rezultata nalaza pozitivni na korona virus idu u republički karantin, a lica čiji je test negativan idu u svoje lokalne zajednice te ih preuziumaju nadležni domovi zdravlјa“ kaže Novitović.

On dodaje da kada su u pitanju građani iz Federacije BiH koji se budu ovdje zatekli Ministarstvo unutrašnjih poslova će u roku 24 časa organizovati prevoza tih lica na teritoriju Federacije BiH.

Novitović podsjeća da je uređenost i pripremlјenost objekta za funkciju karantina više nego dobra.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević ističe da je lokalna zajednica Šamac u poslednja dva dana obavila aktivnosti na pripremanju karantina u saradnji sa Republičkim štabom za vanredne situacije, Republičkom upravom CZ i Domom zdravlјa Šamac.

„Bitno je da je ovde uspostavlјen karantin, jer ovo je jedan od klјučnih graničnih prelaza između BiH i Hrvatske. Oni koji ne poštuju rješenja o obaveznoj zdravstvenoj izolaciji biće smješteni u karantin a već u toku sutrašnjeg dana počinju radovi na postavlјanju šatora koji će takođe služiti kao karantin “ kaže Milićević.

On napominje da je lokalna zajednica Šamac u potpunosti obezbijedila uslove (prostor, struja, voda, grijanje i hrana) kako bi ovaj karantin zadovolјio potrebne uslove i bio u funkciji danas od 15:00 časova.

„Danas sam bio u komunikaciji sa direktorom Republičke uprave za inspekcijske poslove. U nedostatku njihovih inspektora dva inspektora Opštinske uprave Šamac će obavlјati funkciju sanitarnih inspektora, a očekujem danas da nam u ispomoć dođu još dva inspektora iz opštine Modriča“ kaže Milićević.

(IZVOR: Opština Šamac)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *