Ugašena proizvodnja jednog od omiljenih automobila u BiH - Glas Regije

Ugašena proizvodnja jednog od omiljenih automobila u BiH

Nije učitano

Foto: Pixabay

Volkswagen je proizvodnju limuzinskog Passata ugasio bez službene objave.

Vijest da se nakon 49 godina prekida njegova proizvodnja ipak se proširila, piše Večernji list.

Limuzinskom Passatu, jednom od omiljenih automobila u BiH,  presudili su bolja prodaja karavanskog Passata, Passata Variant, i slično pozicioniran model Arteon u gami tog njemačkog proizvođača. Iako, u nekim se medijima spominjalo i Arteonovo gašenje…

Passatov kraj zasigurno su ubrzala i trenutna dešavanja u automobilskoj industriji. Suočeni s nestašicom dijelova, i ostali se proizvođači odlučuju „kanibalizovati“ manje važne modele kako bi onima koji su prodavaniji pružili bolje izglede za opstanak.

Čak i u najgorim mjesecima krize prouzrokovane virusom korona, Passat karavan dobro se prodavao te je na njega otpadalo čak 70 odsto tržišta poslovnih karavana.

Elektrifikacija se zahuktala, proizvođači pritisnuti evropskim zakonodavstvom i propisanim (novčanim) kaznama moraju razvijati i prodavati električne automobile, prenosi Poslovni.hr.

U prelaznom periodu proizvođači su elektrifikovali postojeće modele, ali sada su svi novi koji izlaze na tržište u startu razvijani da budu električni te su postavljeni na platforme izgrađene za električne automobile.

Kako bilo, VW je najavio kraj za limuzinski Passat i u Americi, što bi se takođe trebalo dogoditi ove godine, prenosi biznisinfo.ba.

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *