UBRZATI IMUNIZACIJU U SRPSKOJ: Produžiti radno vrijeme vakcinalnih punktova - Glas Regije

UBRZATI IMUNIZACIJU U SRPSKOJ: Produžiti radno vrijeme vakcinalnih punktova

Nije učitano

Foto: Vlada RS

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima svih domova zdravlja i bolnica u Srpskoj, Instituta za javno zdravstvo RS, kao i zdravstvene republičke inspekcije o nužnosti ubrzavanja procesa vakcinacije građana protiv kovida.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Saveza opština i gradova Republike Srpske i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Kako je saopšteno iz ministarstva, razgovarano je o potrebi većue uključenosti lokalnih zajednica u obezbjeđivanju logističke podrške za ovaj važan proces, imajući u vidu da Republika Srpska raspolaže sa dovoljnom količinom vakcina pet proizvođača, te da se očekuju nove značajne količine.

Naglašavajući važnost napretka procesa vakcinacije, predloženi su modeli rada u narednom periodu, u smislu povećanog angažmana kapaciteta za vakcinaciju, broja timova u zdravstvenim ustanovama i njihove efikasnosti. Takođe, predloženo je angažovanje dodatnih kadrovskih kapaciteta za izvršavanje administrativnih poslova u procesu vakcinacije, kao i produžavanje radnog vremena vakcinalnih punktova, kako bi se i radno angažovano stanovništvo moglo vakcinisati protiv virusa korona.

Od rukovodstava domova zdravlja u Republici Srpskoj, u ovoj fazi procesa vakcinacije, očekuje se da organizuju rad punktova u dvije smjene, kao i da, gdje god je to potrebno, subotom ili radnim danima u popodnevnim časovima, vakcinacija bude omogućena bez prethodnog zakazivanja građana.Na sastanku je istaknuta potreba pravovremenog izvještavanja od strane zdravstvenih ustanova, od čega zavisi i planiranje mjera i nabavki vakcina, kao i potreba za kvalitetnom podrškom i saradnjom bolničkog sektora i primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Naglašeno je da Republika Srpska trenutno ima dovoljno vakcina na raspolaganju i da se proces vakcinacije mora ubrzati, kako bi se odgovorilo na zainteresovanost građana za imunizaciju, kao i iskoristila trenutna stabilna epidemiološka situacija i vrijeme prije jeseni.

U Republiku Srpsku do danas je stiglo 367.963 doza vakcina protiv COVID-19. Od toga je direktnom nabavkom obezbijeđeno 204.300 doza, iz Kovaks mehanizma 63.640, kroz program “EU4Health” 36.270 i kroz donacije 63.753 doza vakcina. Institut za javno zdravstvo RS do danas je isporučio zdravstvenim ustanovama oko 157.500 prve doze i nešto više od 94.800 druge doze/komponente vakcina.

Predstavnici Instituta i Ministarstva zdravlja Republike Srpske pozvali su okupljene predstavnike zdravstvenih ustanova i na sveobuhvatan i kontinuiran zajednički rad na promociji važnosti vakcinacije, kao najbolje mjere za zaštitu zdravlja cjelokupnog društva, kao i efikasnosti vakcina kod zaštite od sojeva virusa korona koji su u cirkulaciji.

(IZVOR: Srpskainfo)

About Post Author

1 thought on “UBRZATI IMUNIZACIJU U SRPSKOJ: Produžiti radno vrijeme vakcinalnih punktova

  1. Sto se mene tice radite 24h, samo se dolazite bockati da imamo sto bolji delta soj, a prodali su vam pricu oni sto su vas bomardovali da vam zele pomoci sa zarazom, Bog nek nam je na pomoci kad pameti nemamo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.