U Srpskoj još 16 pozitivnih na koronu, a 102 osobe izliječene - Glas Regije

U Srpskoj još 16 pozitivnih na koronu, a 102 osobe izliječene

Nije učitano

Foto: Pixabay.com

U Republici Srpskoj potvrđeno je novih 16 slučajeva virusa korona, izjavio je ministar zdravlja RS Alen Šeranić.

U protekla 24 časa testrano je ukupno 425 uzoraka na Institutu za javno zdravlje i UKC RS. Sa posljednjim podacima u Republici Srpskoj korona virus potvrđen je kod ukupno 381 osobe, a od virusa su se oporavile 102 osobe.

– Kada su u pitanju novozaraženi, riječ je o devet muškaraca i sedam žena. Šest muškaraca je srednje životne dobi, tri su starije životne dobi. Šest žena je srednje životne dobi, a dvije su mlađe životne dobi – objasnio je Šeranić. Dodaje da je šest novozaraženih iz Banjaluke, četvoro je iz Laktaša, a po jedno dolazi iz Kotor Varoša, Trebinja, Mrkonjić Grada, Prijedora, Srebrenice i Teslića.

Šeranić je napomenuo da su zaraženi iz Teslića i Srebrenice inače bili pacijenti u bolnicama, jedan u Zvorniku, a drugi u Trebinju, kao i da su ranije imali zdravstvene tegobe sa plućima. Takođe, jedan novozaraženi je zdravstveni radnik.

-Kod većine novozarženih osoba se radi o bliskom kontaktu, a imamo opet one za koje ne možemo tačno da utvrdimo kontakt. Tako da ćemo dalje epidemiološkom istragom pokušati da utvrdimo to, kao i da utvrdimo ljude koji su bili sa njima u  kontaktu – naveo je ministar Šeranić.

Nažalost, kako je potvrdio Šeranić, jedna gospođa od 62 godine preminula je na UKC RS. Ona je, kako je rekao, bila karidološki pacijent i bila je nedavno u bolnici u Tuzli gdje je i testrana na virus korona. Trenutno je ukupno u RS od posljedica virusa korona preminulo 14 osoba.

Od ukupnog broja oporavljenih od virusa korona, od njih 102, 70 je iz Banjaluke, osam iz Laktaša, sedam iz Kozarske Dubice i ostalo su pojedinačni slučajevi iz drugih lokalnih zajednica. Do sada je, kako kaže ministar Šeranić, ukupno urađeno 4.159 testiranja na virus korona.

Trenutno je na UKC RS smješteno 105 pacijenata, od čega je njih 48 sa težom kliničkom slikom, a na respiratoru ih ima pet. Sa lakšom do srednje kliničke slike ima 44 pacijenta na UKC, koji se nalaze na Plućnoj klinici, a osam pacijenata je u izolaciji.

U svim ostalim bolnicama u Srpskoj trenutno imaju po dva-tri pacijenta koji se liječe od virusa korona.

-Pod zdravstvenim nadzorom u Srpskoj imamo 6.616 osoba, a iz zdravstvenog nadzora izašlo je 15.574 ljudi – naglasio je Šeranić. U karantinima pri graničnim prelazima jutros je bilo ukupno 50 ljudi, a najviše u Brodu, njih 20, zatim 14 u Gradiški, te na Rači i u Šamcu po sedam i devet osoba.

(IZVOR: Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *