U Šamcu održan zajednički sastanak u okviru kampanje “Oprezni paze na pružne prelaze” - Glas Regije

U Šamcu održan zajednički sastanak u okviru kampanje “Oprezni paze na pružne prelaze”

Nije učitano

U okviru kampanje “Oprezni paze na pružne prelaze” danas je u Šamcu održan zajednički sastanak predstavnika Opštinske uprave Šamac sa predstavnicima Agencije za bezbijednost saobraćaja, Željeznica RS, inspektorata RS i Auto moto saveza RS o pružnim prelazima na području opštine Šamac.

Na deset pružnih prelaza na području opštine Šamac u posljednjih pet godina nije bilo vanrednih događaja sa nastradalim i povrijeđenim licima, rekao je Rade Cvijanović iz preduzeća „Željeznice Republike Srpske“.

„U periodu od 2016. do 2020. godine na ovom području imali smo samo dva vanredna događaja sa materijalnom štetom“, rekao je Cvijanović u Šamcu, gdje je danas održan sastanak predstavnika Opštinske uprave, Agencije za bezbjednost saobraćaja, „Željeznica“, Inspektorata Srpske i Auto-moto saveza.

On je naveo da je na današnjem sastanku u okviru kampanje „Oprezni paze na pružne prelaze“ razgovarano i o kapitalnim ulaganjima u narednom periodu u okviru remonta pruge Doboj-Šamac, odnosno izgradnje Koridora „Pet ce“ gdje je planirano da budu dodatno obezbijeđena tri pružna prelaza.

Željeznice Republike Srpske, zajedno sa Vladom i resornim ministarstvom izdvajaju znatna sredstva za povećanje nivoa bezbjednosti i što bolje uređenje pružnih prelaza. Na području opštine Šamac od 10 pružnih prelaza trenutno je jedan obezbijeđen višim nivoom osiguranja“, naveo je Cvijanović.

Nije učitano

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je ova lokalna zajednica tranzitno područje, te naveo da je fokus današnjeg sastanka bio na budućem uređenju pružnih prelaza.

„Vidim da je u planu kapitalnih investicija Ministarstva saobraćaja i Željeznica Republike Srpske da u narednom periodu budu u potpunosti automatizovana, opremljena dodatnom opremom dva pružna prelaza – u Šamcu i na regionalnom putu Šamac-Gradačac“, naveo je Milićević.

On je istakao da je suština kampanje da se što više utiče na svijest građana u vezi sa bezbjednim prelaskom na pružnim prelazima,te da sve ove institucije zajedno sa lokalnim zajednicama trebaju u narednom periodu preduzeti sve aktivnosti kako bio bio bezbjedniji željeznički saobraćaj na području svih lokalnih zajednica u RS. .

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da su svi pružni prelazi na području opštine Šamac obezbijeđeni u skladu sa propisima.

On je najavio da će Agencija podnijeti inicijativu da kazna za prelazak preko pruge kada je to zabranjeno svjetlosnim znakovima, branicima i polubranicima bude ista kao za prelazak na crveno na semaforu.

Radović je dodao da su u toku izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

On je istakao zadovoljstvo saradnjom koju ostvaruje Agenciaja sa opštinom Šamac u protekli tri godine, gdje su zajednički realizovali dva projekta Strategija bezbijednosti, podjela dječijih autosjedalica i edukacija roditelja o pravilnom korištenju dječijih autosjedalica.

Svetlana Pavlović/Glas Regije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *