U Doboju obilježena slava Sabornog hrama Rođenja presvete Bogorodice (VIDEO) - Glas Regije

U Doboju obilježena slava Sabornog hrama Rođenja presvete Bogorodice (VIDEO)

Nije učitano

Spomen-hram Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju obilježio je krsnu slavu – Malu Gospojinu. Ulicama grada prošla je litija, a u sklopu obilježavanja slave organizovana svečana akademija, koja je bila humanitarnog karaktera za pomoć djeci sa Kosova i Metohije.

Na praznik rođenja Presvete Bogorodice i slavu Sabornog spomen-hrama u Doboju osnovan je ogranak humanitarne organizacije za RS , „ Svi za Kosmet“. Sjedište ove humanitarne organizacije za Srpsku upravo će biti u Doboju.

Ova organizacija zajedno sa sveštenstvom hrama u ovom gradu organizovala je akademiju, koja je bila humanitarnog karaktera. Prikupljala su se sredstva za djecu sa Kosova i Metohije.

Humanitarna organizacija „Svi za kosmet“ u Beogradu postoji od 2008. godine. Pored ogranka u Srpkoj, imaju ogranak i u Njemačkoj. Tokom cijele godine skupljaju sredstva i pomažu narod i svetinje na Kosovu i Metohiji. Jedna od velikih akcija je kupovina školskog pribora za djecu za Kosova.

Krsnoj slavi i molitvi u Sabornom spomen-hramu Rođenja Presvete Bogorodice prisustvovao je veliki broj vjernika. Mala Gospojina veliki praznik za pravosavni narod.

U porti ovog hrama u Doboju u toku je izgradnja svetosavskog parohijskog doma, čija je gradnja počela prije dvije godine.

Nakon liturgije krenula je i svečana litija kroz grad – od hrama, kroz glavnu ulicu , pa opet do hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Više pogledajte u prilogu TV K3:

IZVOR: TV K3

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *