TORNADO JE MOGUĆ I U BiH, ALI NE KAO U ČEŠKOJ: Klimatolog Željko Majstorović o vremenskim nepogodama (VIDEO) - Glas Regije

TORNADO JE MOGUĆ I U BiH, ALI NE KAO U ČEŠKOJ: Klimatolog Željko Majstorović o vremenskim nepogodama (VIDEO)

Nije učitano

Foto: Pixabay/ilustracija

Pojava tornada je moguća i već je evidentirana u Bosni i Hercegovini, ali manjeg intenziteta u poređenju s onim u Češkoj.

– Tornada najviše pogađaju Ameriku, to je takozvana aleja tornada. Gotovo stotinu tornada manje jačine pogodi Evropu, uglavnom Njemačku, zemlje uz Baltičko more i Italiju. Što se tiče naših krajeva, uglavnom su u pitanju pojave manjeg tornada, koji se zove pijavica – rekao je Majstorović.Stručnjaci ih nazivaju pijavice. Penzionisani klimatolog Željko Majstorović u izjavi za Avaz je kazao da na našim prostorima ova pojava nije česta, ali da nije ni nemoguća.

– Tornada najviše pogađaju Ameriku, to je takozvana aleja tornada. Gotovo stotinu tornada manje jačine pogodi Evropu, uglavnom Njemačku, zemlje uz Baltičko more i Italiju. Što se tiče naših krajeva, uglavnom su u pitanju pojave manjeg tornada, koji se zove pijavica – rekao je Majstorović.

Zbog evidentnih klimatskih promjena, povećava se i mogućnost za ovakvim pojavama.

– Povećavaju se frekvencija i intenzitet tih pojava. S obzirom na to, moguća je pojava jače pijavice, pogotovo na sjeveru zemlje, u Posavini, te u Hercegovini, bliže moru. Koliko će to biti jako i kada, to je nepredvidivo, jer su evidentne klimatske promjene. Razlika u temperaturi donjeg i gornjeg sloja atmosfere jedan je od razloga nastanka tornada – kazao je Majstorović.

U prethodnih nekoliko godina pijavice su zabilježene u našoj državi, i to na području Gradiške, Prijedora i Popovom polju. Naime, u Bosni i Hercegovini pijavice su 2017. pogodile Posavinu. Majstorović kao „krivce“ navodi klimatske promjene, promjenu energetskog bilansa u atmosferi, kao i naš geografski položaj.

– Posljednjih nekoliko dana zabilježene su ekstremno visoke temperature vazduha u Evropi, a i kod nas. Moguće da je i to jedan od uzroka jer dodirom visokih i niskih temperatura zračnih masa može doći do pojave ovih vjetrova – dodao je Majstorović.

Tornado nastaje u uslovima prodora svježeg zraka iz sjevernih predjela na područje vrlo zagrijanog zraka, na crti njihovog dodira, uz jaku grmljavinu, najčešće u toplije doba godine. Dva su tipa tornada. Jedan se rjeđe pojavljuje, i to uz jako razvijene grmljavinske ćelije i tzv. mezociklonu, a drugi, češći tip, nastaje na granici izraženo različitih i vrlo labilnih vazdušnih masa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.