SUTRA SLAVIMO VIDOVDAN: Ako ispoštujete narodni običaj noć pred praznik, ostvariće vam se ono što budete sanjali - Glas Regije

SUTRA SLAVIMO VIDOVDAN: Ako ispoštujete narodni običaj noć pred praznik, ostvariće vam se ono što budete sanjali

Nije učitano

Pravoslavni vjernici obilježavaju Vidovdan 28. juna, a na ovim prostorima postoje različita narodna vjerovanja i običaji kada je ovaj praznik u pitanju!

Vidovdan važi i kao dan proricanja i gatanja, najčešće uz pomoć trave vid, poznate u narodu i kao vidac, vidić, vidovka, vidovčica…

U nekim krajevima Šumadije vidovčica, trava sićušnog prelijepog svetlocrvenog cvijeta, bere se zorom, prije sunca, a u drugim krajevima – s večeri. Obično to rade djevojke – udavače i potapaju je u vodu, pa se ujutru svi umivaju zbog očnog vida – da ih preko godine ne bi boljele oči.

Vjerovanje kaže i da bi udate žene trebalo vidovu travu da stave pod jastuk uoči praznika. Ukoliko nešto budu sanjale tu noć, to će im se i dogoditi, piše Kurir.

Postoji još jedno vjerovanje, a to je da vidova trava pomaže neudatima da za kratko vrijeme upoznaju budućeg muža.

Na svetog Vida rastu dvije vrste travčica, vidovčica – jakocrvenog i malog cvijeta i modra vida, sličnog cvijeta. Trebalo bi pronaći obje, ubrati i staviti pod jastuk, a potom prije spavanja izgovoriti:

– Sveti Vide neviđeni, dođi dragi suđeni, dođi noćas u moj san, dođi na moj prvi sastanak.

(IZVOR: Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *