STANARI: Obilježena slava opštine i hrama Vaskrsenja Gospodnjeg - Glas Regije

STANARI: Obilježena slava opštine i hrama Vaskrsenja Gospodnjeg

Nije učitano

Povodom praznika koji se danas u narodu slavi kao Mali Vaskrs, u Stanarima je obilježena slava opštine i hrama Vaskrsenja Gospodnjeg. Tim povodom u Hramu je služena liturgija a održana je i tradicionalna litija, u kojem su učestovali brojni vjernici.

Uz duhovne molitve, koje su ispunile hram Vaskrsenja Gospodnjeg, građani Stanara su na svečan i dostojanstven način, obilježili slavu svoje lokalne zajednice ali i slavu hrama. Navode kako ovaj praznik bitan za njih pri čemu ih sve ujedinjuje.

Liturgiji ali i tradicionalnoj litiji , prisustvovalo je i opštinsko rukovodstvo. Načelnik opštine Radojica Ćelić podsjeća kako uvijek daju podršku tradiciji i praznicima pri čemu sa vjernim narodom i crkvom, nesebično rade na razvoju lokalne zajednice.

”Stanari uvijek rado poštuju svoje praznike pa i ovaj vezan za Mali Vaskrs koji se kao slava opštine proslavlja već sedam godina. Moram podsjetiti kako je i opština i crkva u investicijama. Upravo radimo nadogradnju hrama a u toku je i izgradnja svetosavskog  doma. Isto tako u narednom gradićemo dom zdravlja ali i druge objekte od javnog značaja”,rekao je Ćelić.

Hristos treba uvijek da nas okuplja a najbolji način za to je i ovaj hram koji predstavlja jednu posebnu duhovnu kuću, posdjetilo je sveštenstvo.  Potonamsjesnik Branislav Pejčić kaže kako se Nadaju se da će hristova milost čuvati ovaj hram ali i vjerni narod.

” Ovaj praznik ima dvostruku namjenu jer pored slave opštine obilježava se i slava hrama. Želio bih podsjetiti da je ovo spomen hram u kojem se nalaze imena 250 imena onih koji su poginuli u proteklom ratu pri čemu se danas sjećamo i njih. Ovaj hram je još u fazi izgradnje i neophodno je još posla. U fazi je izgradnja svetosavskog doma čiji su temelji ugledali svjetlost dana. Pozvao bi vjernike da se uključe u izgradnju a sve kako bi osnažili duhovni život”,rekao je Pejčić.

Povodom slave opštine, za sve vjernike i prisutne goste organizovan je i tradicionalni ručak uz muzički program.

(IZVOR: TV K3)

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.