Stanari i Prnjavor žele osposobljavanje mosta na rijeci Ukrini - Glas Regije

Stanari i Prnjavor žele osposobljavanje mosta na rijeci Ukrini

Nije učitano

O situaciji vezano za most na rijeci Ukrini koji povezuje Prnjavor i Stanare a koji se nalazi u lošem stanju, predstavnici dvije opštine su razgovarali o rješavanju ovog problema. Tokom sastanka u Stanarima na kojem su boravili i predstavnici JU ”Vode Srpske”, dogovoreno je da će dvije opštine i javna ustanova, sastaviti sporazum na osnovu kojeg će biti definisane obaveze s ciljem osposobljavanja mosta.

Dvije lokalne zajednice navode da prepuštaju stručnim timovima da donesu konačnu odluku o tome, da li će doći do rekonstukcije ili izgradnje novog mosta nakon čega će se pristupiti izradi projektne dokumentacije.

Načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić navodi da su dvije lokalne zajednice pokazale volju i spremnost da se riješi dugogodišnji problem po pitanju dotrajalosti mosta. istče da je most bitan za povezivanje, ne samo mještana Štrbaca i Brestova već i sa gradom Derventa i njihovim mjesnim zajednicama.

Nije učitano

” Mi smo se već dogovorili da jednu trećinu sredstava za osposbljavanje mosta izdvoje Stanari, drugu polovinu Prnjavor a treću JU Vode Srpske. Tako smo odlučili i to smo definisali kroz naš sastanak. Kada budemo imali sve potrebne informacije, vidjećemo koliko će biti potrebno novca po pitanju rekonstrukcije ili izgradnje mosta. ”,rekao je Ćelić.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i investicije opštine Prnjavor Dalibor Preradović navodi da je usljed nabujalosti rijeke Urine u ranijem priodu, došlo je do oštećenja obalnih stubova kako sa stanarske ali i prnjavorske strane. Sve to ostavilo je traga na stabilnosti što ugrožava saobraćaj.

” U ranijem periodu bila su dva vještaka koja su dali preporuku da se izvrši detaljno projektovanje i snimanje geomehaničkog terena s ciljem da se dobije kvalitetnija slika o cijeloj situaciji. Samo vještačenje bez geomehanike nije efikasno. Nadamo se da će struka svoju konačnu odluku donijeti za nekih 30 do 45 dana”,rekao je Preradović.

Prnjavorska strana je kako dodaje već uz pomoć nadležnih službi, krajem i početkom ove godine izvršila vađenje drvne mase ispod mosta koja je uticala na izmjenu vodotoka.

” Mi smo to morali uraditi jer svo to zaglavljeno drveće usporava protok rijeke i zbog toga voda traži lakši i blaži put da izađe iza obalnog stuba sa prnjavorske ili obalnog stuba sa stanarske strane. Moj stav je da je sa tehničke strane, potrebno što kvalitetnije pristupiti izgradnji tehničke dokumentacije i geomehančkog ispitivanja tla a sve kako bi dobili jedan kvalitetan most ”,rekao je Preradović.

Ukoliko dođe do rekonstrukcije mosta, procjene su da će vrijednost radova iznositi oko 250.000 KM a izgradnja novog mosta između 600.000 i 700.000 KM.

IZVOR: TV K3

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *