STANARI: Drugi sajam poljoprivrede okupio preko 30 izlagača - Glas Regije

STANARI: Drugi sajam poljoprivrede okupio preko 30 izlagača

Nije učitano

Drugi sajam poljoprivrede i ruralnog razvoja otvoren je danas u Stanarima a ovaj događaj okupio je 35 izlagača iz raznih krajeva Srpskse i BiH. Ovaj sajam bio je posebna prilika za predstavljanje poljoprivrednih proizvođača sa područja opštine Stanari ali i ostalih koji se nalaze u okviru Dobojske regije.

Svi oni su zajedno sa ostalima, ponudili posjetiocima veliku ponudu koju su sačinjavali štandovi sa ukusnim proizvodima od voća i povrća posebno u vidu raznih prerađevina koje su vrijedno stvarali.

Na sajmu su bili i raznovrsni proizvodi od ljekovitog bilja pri čemu su posjetioci u velikoj mjeri uzimali razne biljne masti i ulja. Neki od proizvođača su u svojoj ponudi imali mliječne i mesne proizvode kao što je sir, kajmak, slanina, kobasice.

Nije učitano

Vesna Bošnjak iz Usore predstavila je ove godine na sajmu svoje prerađevine od voća i povrća navodeći kako je sve to poteklo sa njezine plantaže.

” Ima tu raznih proizvoda a među njima su ukiseljene paprike, ljute pfeferone, sok od paradazija ali i ajvar. Zainteresovanos je velike i dolaze dosta domaćice da pogledaju i kupe moje proizvode s obzirom da se sve manje ljudi bave ovakvim načinom prerade voća i povrća ”,rekla je Bošnjakova.

A bilo kakva ponuda poljoprivrednog sajma je nezamisliva bez dobre kapljice alkoholonog pića. Među tim proizvođačima bila je i porodica Bijelić iz Doboja koji kažu da se bave proizvodnjom rakije od šljive i kruške ali i rakije od autohtone biljke Ive koja raste na Gostilju.

Ivana Bijelić kaže kako se svojim suprugom vrijedno radi oko pripreme te rakije pri čemu je takva vrsta žestokog pića od biljke Ive, nešto posebno.

” Ona se pravi na bazi šljivove prepečenice uz dodatak nekoliko biljki među kojima je i Iva zbog čega tu rakiju i zovemo ”Iva Gostiljska”. Veoma je teško nabrati velike količine ove ljekovite biljke ali srećom imamo pomoć a tu je moj otac koji tokom cijele godine bere trave. Mi planiramo naredne godine da proizvedemo preko 5.000 litara rakije i samim tim možete zamilsiti kolike su količine nepohodne da se pripreme i obezbjede ”rekla je Bijelićeva.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača ”Poljoprivrednik” i direktor Agencije za razvoj opštine Stanari Mihajlo Gavrić podsjeća kako mu je drago što su u jednom prostoru sa ograničenim kapacitetima, uspjeli okupiti veliki broj poljoprivrednih proizvođača.

” Ovim malim sajmom smo željeli okupiti male proizvođače i poslati jasnu poruku da i oni postoje i da bi trebalo obratiti pažnju na njihov mukotrpan rad. To su sve kod njih, tradicionalno rađeni proizvodi koji su kvalitetni i oni su sve to danas predstavili. Mislim da je ovo prilika i za proizvođače sa Stanara, a koji su registorovani kao gazdinstvo, da treba da iskoriste ovakve događaje i da pokažu šta to oni imaju i rade. Sve će to njima pružiti veliki iskorak kako bi u narednom periodu, mogli dobiti podršku opštine ali i institucija Srpske ”,rekao je Gavrić.

Nije učitano

Gavrić je iskoristio i priliku da predstavi i svoje proizvode od meda koje vrijedno stvara na svom gazdinstvu.

” ja na svom gazdinstvu imam pčelinjak od 92 zajednice. Njih 67 sam iskoristio pri čemu sam ušao i sistem organske proivodnje. Naredne godine očekujem da ćemo imati organske proizvode. Tokom ove godine svoj med sam izlagao i na drugim sajmovima pri čemu sam uspio osvojiti sedam zlatnih medalja i jednu srebrenu i to dovoljno govori kakav je to kvalitet”,rekao je Gavrić.

Načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić kaže kako je za ovu lokalnu zajednicu uvijek bilo važno da podrže ovakve aktivnosti među kojima su i one koje treba da promovišu poljoprivrednu proizvodnju. Navodi i kako je ovaj sajam, dobra prilika sa se proizvođači iz Stanara upoznaju sa proizvođačima iz drugih krajeva.

” Ovakvi dođaji su i dobra prilika da se poljoprivreda afirmiše među ljudima pri čemu će se probuditi svijest o značaju poljoprivredne proizvodnje. Opština Stanari je dala i veliki broj podsticaja za potrebe poljoprivredne proizvodnje u ovoj budžetskoj godini. Imamo i određen broj registrovanih kovencionalnih i nekonvencionalnih proizvođača. Svi oni su dobili određene podsticaje.. ”,rekao je Ćelić.

Podršku u organizovanju sajma dao je Centar za kulturu opštine Stanari kao i ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

IZVOR: TV K3

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.