Šta se događa sa gumama ako je automobil predugo na suncu - Glas Regije

Šta se događa sa gumama ako je automobil predugo na suncu

Nije učitano

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Toplota može imati ogroman uticaj na gume automobila. Pritisak vazduha u gumama raste kako se povećava temperatura.

Porastom temperature, pritisak u gumama može porasti do te mjere da uzrokuje pucanje guma. Čak i ako guma ne pukne, preveliki pritisak može uzrokovati prerano trošenje gume i uticati na efikasnost kočenja.

Tri su stvari u igri kada toplota uzrokuje povećanje pritiska vazduha.

• Rast temperature molekula – Svi materijali napravljeni su od atoma i molekula. Kada se molekuli zagriju, počinju intenzivno da vibriraju, a te vibracije uzrokuju širenje. Budući da se u vazduhu takođe nalaze molekuli, lako je razumjeti zašto se gume punjene vazduhom šire na ljetnim vrućinama.

• Trenje – Dok se vozite putem, gume su u kontaktu sa asflatom i to stvara popriličnu količinu trenja. Trenje pak stvara toplotu koja čini vaše gume još toplijim tokom ljeta.

• Guma – Molekuli gume povezani su u duge, upletene lance (polimeri). Kada polimeri vibriraju, oni se skupljaju, a ne šire. Automobilske gume takođe imaju tačku pucanja. Zamislite običan balon: ako u njega uduvate mnogo vazduha, on će na kraju da pukne. Ista stvar može da se desi i sa gumama kada su veoma vruće, piše Aceable.

Na šta treba paziti

Tokom ljeta, treba obratiti pažnju na nekoliko stvari kako ne bi došlo do pucanja guma, prenosi N1. Najočigledniji znak da se gume pregrijavaju je ako su vruće na dodir. Ne vozite dok vam se gume ne ohlade.

Manometar će vam pokazati da li su vaše gume previše napumpane zbog vrućine. Takođe, uvjerite se da su gume pravilno napumpane.

Zamijenite istrošene gume. Ako su vaše gume već istrošene, sklonije su pucanju. Razmislite o kupovini ljetnjih guma koje su dizajnirane da budu pogodnije za visoke temperature.

Osim toga, obratite pažnju na ograničenja brzine. Što sporije idete, manje će biti trenja. Manje trenja znači i manje toplote.

Takođe obratite pažnju na težinu tereta. Što je vaše vozilo teže, veća je vjerovatnoća da će doći do pucanja gume na ljetnjim vrućinama.

(b92)

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.