Šta se dešava nakon što popijete prvu kafu? Za 10 minuta proširi se po tijelu, a evo šta radi nakon 6 sati - Glas Regije

Šta se dešava nakon što popijete prvu kafu? Za 10 minuta proširi se po tijelu, a evo šta radi nakon 6 sati

Nije učitano

Foto: Pixabay.com

U prvih deset minuta kofein iz kafe ulazi u krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca. U isto vrijeme spriječava da se dopamin ponovo apsorbira u krvotok, što mu omogućava da duže vrijeme ostane u mozgu, zbog čega se i duže osjećamo pozitivno i sretniji. Upravo ovo zadržavanje dopamina je ono što često pokreće mozak da poželi više kofeina.

Ašta se dešava kasnije?

Do 20 minuta

Kofein se veže na adenozinske receptore i tako neutralizuje umor. Nivo dopamina povećava se i zadržava, što stvara osjećaj da treba biti oprezan i koncentrisan.

Nakon 30 minuta

Nadbubrežne žlijezde rade intenzivnije i počinju da luče više hormona. Tokom tog vremena, zbog proširivanja zjenica, vid postaje oštriji.

U roku od 40 minuta

Tijelo počinje da proizvodi više serotonina, što poboljšava rad neurona unutar kičmene moždine – to dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Nakon 4 sata

Metabolizam se ubrzava, zbog brže sagorijevate energiju. Vaše tijelo tokom tog perioda počinje da razgrađuje uskladištene masti.

U roku od 6 sati

Kafa je nakon šest sati prošla kroz vaš organizam i vjerovatno ćete da osjetite pojačanu potrebu za mokrenjem. Iz tijela ćete tada da izbacite približno polovinu količine kofeina koji ste unijeli u organizam, prenosi BigThink.

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *