ŠTA MOŽE DUŽE DA TRAJE: Iz Skupštine pojasnili razliku između vanrednog stanja i vanredne situacije - Glas Regije

ŠTA MOŽE DUŽE DA TRAJE: Iz Skupštine pojasnili razliku između vanrednog stanja i vanredne situacije

Nije učitano

Foto: narodnaskupstinars.net

Kada je riječ o razlici između „vanrednog stanja“ i „vanredne situacije“ postoje formalni i materijalni aspekti, rekli su u Narodnoj skupšini Republike Srpske odgovarajući na pitanje Srpskainfo koja je suštinska razlika između ova dva pojma.

– Vanredna situacija je regulisana Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (Službeni glasnik Republike Srpske, broj: 112/12), dok je vanredno stanje ustavna kategorija (član 56, 70. i 81. Ustava Republike Srpske). Vanrednu situaciju proglašava Vlada, dok vanredno stanje proglašava Narodna skupština za cijelu teritoriju ili dio teritorije Republike Srpske, što je predviđeno članom 70. Ustava Republike Srpske. Vanredna situacija podrazumijeva trenutne novonastale okolnosti i, u pravilu, vremenski kraće traje, dok vanredno stanje, u pravilu, predstavlja stanje koje može da potraje duži vremenski period. Iz tog razloga, vanredna situacija regulisana zakonom, a vanredno stanje Ustavom Republike Srpske – kažu u Odsjeku za odnose sa javnošću parlamenta.

Kako kažu, kod vanredne situacije formira se krizni štab koji, zajedno s Vladom, preduzima hitne i efektivne mjere kako bi se ta situacija prevazišla i sve aktivnosti se odvijaju na nivou izvršnih organa, u okviru postojećih zakonskih rješenja.
– Narodna skupština Republike Srpske po članu 70. Ustava proglašava vanredno stanje. Vanredno stanje proglašava se i usljed epidemija, kao što je slučaj u ovoj akteulenoj situaciji o čemu će se parlament izjasniti na 12. posebnoj sjednici – kažu u NSRS.

Na pitanje Srpskainfo šta vanredno stanje znači za rad Narodne skupštine Srpske, nakon njegovog proglašenja, kažu: “Vanredno stanje samo po sebi za Narodnu skupštinu i njen rad ne znači, nego vanredne okolnosti u ovom slučaju epidemija virusa korona. Njime se omogućava da u slučaju da Narodna skupštine zbog vanrednih okolnosti nije u stanju da se sastane institucije sistema nesmetano funkcionišu“.

(IZVOR: Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *