Srpski patrijarh u Doboju okuplja lidere stranaka iz Republike Srpske - Glas Regije

Srpski patrijarh u Doboju okuplja lidere stranaka iz Republike Srpske

Nije učitano

Vladika zvorničko-tuzlanski Fotije danas je uputio poziv predsjednicima parlamentarnih stranaka da uzmu svoje učešće povodom predstojeće posjete patrijarha srpskog Porfirija, koji će 18. i 19. avgusta posjetiti Doboj, saznaje BN.

Patrijarh srpski Porfirije u četvrtak, 19. avgusta, na Probreženje služiće Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu u Doboju, nakon čega će biti organizovana litija ulicama grada.

„Zadovoljstvo nam je da uzmete svoje učešće u ovom nesvakidašnjem događaju za Republiku Srpsku, Zvorničko-tuzlansku eparhiju i grad Doboj“, navodi se u pozivu episkopa Fotija upućenom predsjednicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske.

Svečani doček patrijarha Porfirija, prema tom pozivu, je u srijedu, 18. avgusta, u 18 časova u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju, dok je u 19.30 časova predviđen susret sa predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske u episkoposkom dvoru.

Vladika Fotije poziv je uputio Miloradu Dodiku (SNSD), Mirku Šaroviću (SDS), Branislavu Borenoviću (PDP), Nenadu Nešiću (DNS), Petru Đokiću (SP), Draganu Čaviću (NDP), Nenadu Stevandiću (US) Nedeljku Čubriloviću (DEMOS), Goranu Selaku (SPS) i Darku Banjcu (NPS).

Inače, prethodnih dana lidere parlamentarnih stranaka, i vlasti i opozicije, kontaktirao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, da zajedno budu na svečanom dočeku patrijarha Porfirija, kako bi još jednom iskazali svoje jedinstvo.

Kako BN saznaje, neki od lidera su to odbili uz obrazloženje da je to lična stvar i sveta dužnost svakog pojedinca prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i patrijarhu i da nije za to potreban njegov poziv.

Jedan od onih koji nam je potvrdio da je odbio Milorada Dodika je i predsjednik DNS-a Nenad Nešić, koji je kazao da poštuje SPC i njegovu svetost patrijarha Porfirija i da mu ne treba „vodič“ za odlazak u Crkvu.

(IZVOR: RTV BN)

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *