SO STANARI: Usvojen budžet za 2023. godinu u iznosu 14.600.000 KM; Odbornici SNSD napustili zasijedanje - Glas Regije

SO STANARI: Usvojen budžet za 2023. godinu u iznosu 14.600.000 KM; Odbornici SNSD napustili zasijedanje

Nije učitano

Opština Stanari u novu godinu ulazi sa usvojenim Budžetom u iznosu 14.600.000 KM.

Budžet su usvojili odbornici vladajuće većine, a na početku zasijedanja skupštinsku salu napustili su odbornici u Klubu SNSD-a, koji nisu učestvovali u radu današnje skupštine, a kao razlog naveli su da je skupština nepripremljena i nelegitimna.

Opština Stanari nastavlja svoj razvoj sa dva velika projekta i u 2023. godini, a to je izgradnja Doma zdravlja i izgradnja Vodovoda, a potvrda za to je i usvajanje Plana Budžeta za 2023. godinu u iznosu od 14.600.000 KM i za 9,2 odsto je veći u odnosu na budžet u tekućoj godini.

Načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić kaže da su i više nego zadovoljni sa onim što je urađeno u ovoj godini, a sa ponosom kažu da su u ovoj godini uradili 47 velikih projekata, tim tempom kaže, nastavljaju i dalje.

“Najkrucijalnije je da smo započeli izgradnju Doma zdravlja koji je već u poodmakloj fazi, koji će iduće godine biti i useljen i što je isto važno kao kapitalni projekat je projekat vodovoda koji je u toku i koji ide svojom dinamikom. I danas smo usvojili jedan dokumanat, a vezan je za kreditno zaduženje da nemamo nikakvih probema tokom dinamike i radova i plaćanja, tako da sve to ide svojim tokom”, rekao je načelnik opštine Radojica Ćelić i dodaje da je jako važno usvajanje budžeta.

Skupština je podržala i Odluku o visini naknade za priključenje na vodovodnu mrežu i uslovima subvencionisanja iste za korisnike vodosnabdjevanja, načelnik kaže da ima više cijena pa će svako pronaći onaj dio koji mu odgovara. Ekonomska cijena je 6.000 KM za priključak, a što se tiče subvencionisanja riječ je o iznosu od 1.600 KM. Subvencija će biti i za socijalne, ali i boračke kategorije.

“Ekonomska cijena priključka je 6.000 KM, ali kada se zna da je vrijednost projekta je 20 miliona i kada se uzme u obzir broj stanovnika odnosno domaćinstava na području opštine onda se dobije ekonomska cijena jednog priključka. Ima i subvencionisana cijena, ona je 1.600 KM, koja se može platiti u četiri ili pet jednakih rada i imaju određeni uslovi ko ulaze u 6.000 KM, ko ulazi u 1.600 KM. Najveći broj građana će ući u tu kategoriju od 1.600 KM, ali imaju opet i oni građani koji će biti oslobođeni plaćanja tog priključka, a to su već oni koji imaju priključak na postojeću vodovodnu mrežu”, kaže Ćelić.

Prije početka zasijedanja Klub odbornika SNSD-a napustio je skupštinsku salu i nije želio da učestvuje u radu današnje skupštine, pa su sve odluke usvojene bez njihovog prisustva.

Nije učitano

Kao razlog napuštanja sjednice naveli su da je skupština nepripremljena i nelegitimna, pozivajući se na to da Kolegijumu nisu prisustvovali svi Klubovi odbornika, što je predsjednik Skupštine demantovao.

“Lično mi je žao što je Klub odbornika SNSD-a danas napustio ovo zasijedanje, smatram da su možda svojim prijedlozima mogli sugerisati na neke stvari i dati neke prijedloge, ali u potpunosti poštujem njihovu odluku da napuste sjednicu, to je vjerovatno dio njihove politike, na kraju krajeva imaju pravo na to”, rekao je predsjednik Skupštine opštine Stanari Denis Stevanović.

Stevanović je sumirao rad Skupštine u ovoj 2022. godini i kaže da je zadovoljan onim što je Skupština predlagala, usvojila ali da je zadovoljan i atmosferom na sjednicama, uvijek su tu konkretni prijedlozi, veliki broj amandmana, replika…

Na sjednici jedna tačka nije usvojena, a riječ je o izmjeni cjenovnika o cijeni komunalnih usluga JKP „Ekosfera“. Po preporukama ekonomska cijena smeća trebala bi da bude preko 23,74KM, a odbornici su konstatovali da ta cijena nije prihvatljiva.

“Ta ekonomska cijena smeća je veoma visoka da bi građani snosili sav teret te cijene te ćemo mi u narednom periodu donijeti adekvatnu odluku gdje će opština Stanari subvencionisati određenim iznosom plaćanje smeća, a neki dio će ići na teret građana, što mislimo da je najbolji izbor u ovom trenutku”, rekao je Stevanović i dodao da je trenutna cijena je odvoza smeća u samom centru Stanara 5 KM po domaćinstvu, dok nema uvedene naplate u većini Mjesnih zajednica.

Na sjednici su usvojeni Programi rada i poslovanja svih Javnih preduzeća za 2023. godinu.

Prije početka sjednice, dnevni red je dopunjen sa dvije odluke. Riječ je o isplati grant sredstava za izmirenje tekućih sredstava Crvenom krstu i Svetosavskom parohijskom domu i finansijska podrška proizvođačima krastavaca kornišona, a u pitanju je raspodjela sredstava iz budžetske rezerve, koja su iznosila 70.000 KM i do sada nisu potrošena, tako da je kažu nadležni kraj godine idealno vrijeme, da se ona rasporede.

Važno je napomenuti i da je odbornik DNS-a Mihajlo Gavrić istupio iz Kluba, pa od ove skupštine Klub odbornika Socijalističke partije djeluje samostalno.

Četiri odbornika SP, Denis Stevanović, Milenko Pejčić, Darko Kršić i Siniša Marić su formirali samostalni Klub odbornika SP-a, takođe odbornik DNS-a ostaje u skupštinskoj većini i tu nema nikakvih nesporazuma, dodao je Stevanović.

IZVOR: TV K3

About Post Author

1 thought on “SO STANARI: Usvojen budžet za 2023. godinu u iznosu 14.600.000 KM; Odbornici SNSD napustili zasijedanje

  1. Raspada se skupstina Stanari, da opet nije kriva neka komisija, a ne načelnik? Zalosno. Sve se nesto prebacuje na radnike, a načelnik daje potpis i zadnju riječ. A uvidjeli su i kakav je ovaj načelnik. Svi oni lazu i obećavaju. Priče o otvaranjima radni mjesta godnama se slusa, o vodi jos godnama će se slusati. Dok oni sebi stanove i sve zivo obezbede, a narod neka slusa lazi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *