SIZIF DJECU UČI LIJEPOM PONAŠANJU: Bojan Jokanović iz Doboja priprema ilustrovani bonton (FOTO) - Glas Regije

SIZIF DJECU UČI LIJEPOM PONAŠANJU: Bojan Jokanović iz Doboja priprema ilustrovani bonton (FOTO)

Nije učitano

Foto: Bojan Jokanović/ustupljene fotografije

Svestrani Dobojlija Bojan Jokanović, poznat po svojoj sizifovskoj borbi u opismenjavanju, trenutno priprema bonton za djecu.

Njegov prvi projekat o Sizifovoj borbi za pravopis je rezultirao najprodavanijom vulkančićevom knjigom na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, tako da je sa izdavačkom kućom nastavio saradnju.

Pored Sizifa 2 koji će biti nastavak borbe za pravopis, a čije predstavljanje očekujemo na sajmu ove godine, sredinom godine je u planu i predstavljanje knjige o lijepim manirima.

-Moje knjige su „multipraktik” tj. namijenjene su svima, mada moja ciljna grupa su uvijek djeca. Volim da stvaram za djecu, jer je najvažnije ulagati u njih – rekao je Jokanović. Kako kaže, za bonton nije teško biti inspirisan.

-Mogao bih uraditi više od hiljadu ilustracija. Svaki izlazak iz kuće je nova inspiracija. Čim otvoriš vrata stana odmah naiđete na papire koje neko baca, na ulici ljude koji pljuju i galame, bezbroj situacija sretnete i teško možete da pobjegnete od inspiracije, koja vas prati. Odrastao sam u patrijarhalnoj porodici u kojoj su se uvijek njegovale prave vrijednosti, tako da sam želio da spojim iskustvo i talenat za crtanje i stvorim jedan ilustrovani priručnik o lijepim manirima – objasnio je on.

Nije učitano
Foto: Bojan Jokanović/ustupljene fotografije

Ovaj telentovani mladi teolog se vodi narodnom izrekom – na mlađima svijet ostaje.

-Teško je naučiti nekoga ko ima loš temelj, ali mladi mogu da nauče. Mnogo je onih koji su nevaspitani, a vaspitavaju svoju djecu, koja će nažalost u velikoj mjeri ličiti na njih. Sizifovskim poslom pokušavam da to promijenim koliko je u mojoj mogućnosti. Ličnim primjerom pokušavam da opravdam svoj rad. Smatram da je najveći neuspjeh nevaspitati svoje dijete. Ja sam kao Don Kihot, koji pokušava nešto da uradi, bez demagogije o stvarima koje je nemoguće drugačije popraviti, nego trudom. To je moj motiv za rad – dodaje.Za umjetnost svaki trenutak smatra pravim, a lijepo ponašanje uvijek u modi.

-Danas zanemarujemo koliko je to važno. Nekada je bilo sasvim normalno da neko ko je javna ličnost mora imati visok stepen obrazovanja, pismenosti i učtivosti. Danas za nekoga ko se potpisuje prstom, javno se hvali da nikada nije pročitao knjigu, a pritom je direktor ili visoki zvaničnik kažemo da je sposoban – rekao je.

U svom bontonu je ilustrovao osnovna pravila za početnike škole lijepog ponašanja, koje bi trebalo da zna svako. Nada se da će lijepo ponašanje postati dio programa u školama.

Nije učitano
Foto: Bojan Jokanović/ustupljene fotografije

-Nažalost u školama su ukinuli predmete kao što su domaćinstvo, prva pomoć, a uvedeno je bezbroj nevažnih stvari. Svakako da bi bilo divno da u školi imamo predmet o lijepom ponašanju. Sveti vladika Nikolaj je rekao divnu misao: „Lako je naučiti životinju. Lako je naučiti prostaka. Ali je teško naučiti onoga koji je nenaučen već postao učitelj drugima. Djeca se ugledaju na one koji bi trebalo da predstavljaju primjer. Na našu sreću postoje sjajni nastavnici i učitelji, koji su izuzetan primjer za učenike, tako da nije sve izgubljeno – objasnio je Jokanović.

Bojan Jokanović je teolog i profesor pravoslavne vjeronauke, ali je poznat i kao talentovani karikaturista, ilustrator i muzičar. Pored teologije i crtanja posvetio se učenju sviranja raznih instrumenata. Jokanović je pokazao afinitete za egzotične instrumente, pa pored gitare svira havajski instrument ukelele i orijentalni instrument baglama.

“Sinu čitamo knjige”

– Parafraziraću riječi Ramba Amadeusa, koji kaže da ako djeci puštate rijaliti programe i šund sadržaj, ne možete očekivati da završe na Sorboni. Supruga i ja se trudimo da sinu čitamo knjige, puštamo kvalitetnu muziku, često sviram muzičke instrumente i on voli muziku. Bilo bi cinično da ne vaspitavamo svoje dijete, a da ja pravim knjige za vaspitanje drugih. Zadovoljstvo će biti kada vidim da moje dijete, u budućnosti se nadam i više njih da čitaju knjige koje je pisao i ilustrovao njihov otac – kaže Bojan.

(IZVOR: Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *