SIMIĆ: Obezbijediti dodatna sredstva za Dom zdravlja Derventa - Glas Regije

SIMIĆ: Obezbijediti dodatna sredstva za Dom zdravlja Derventa

Nije učitano

Gradonačelnik Milorad Simić razgovarao je danas sa direktorom Doma zdravlja Mirkom Šaranom u vezi podrške grada u predstojećem procesu masovne vakcinacije.

Struka je prenijela informacije o epidemiološkoj situaciji koja je pod kontrolom i nije alarmantna, a ovom prilikom želim da pohvalim medicinske radnike na do sada uloženom trudu, rekao je Simić.

– U ovoj godini predstoje nam aktivnosti na masovnom vakcinisanju stanovništva tako da je predloženo da jedan broj doktora i tehničara taj proces obavlja i tokom neradnih dana. Za to su potrebna određena sredstva, tako da će moj predlog odbornicima Skupštine grada Derventa biti da se 50.000 KM sredstva izdvoje i rezervišu i nadam se da će u petak biti operativna, poručio je Simić.

Direktor DZ Derventa Mirko Šaran podsjetio je da epidemija traje već neprekidno godinu dana i mi svo to vrijeme prema predloženim preporukama zbrinjavamo oboljele od „kovida-19“.

– Gradonačelnik nas je od početka podržavao i bez njega ne bi bilo moguće sve to izvesti, kao ni bez republičkih institucija koje su obezbijedile dovoljne potrebe zaštitne opreme i s te strane nismo imali probleme. Došli smo do faze masovnog vakcinisanja, a želeći da rad vakcinalnih centara organizujemo u posebnoj zgradi sa pet timova tokom slobodnih dana, potrebno nam je nešto više sredstava. Mi smo dobili obećanje da će ta sredstva biti obezbijeđena, rekao je Šaran, zamolivši sve da se prijave i da se vakcinišu, kako zbog sebe, tako i zbog najbližih.

Epidemiolog Doma zdravlja Derventa Milena Bjegović Đujić pojasnila je da broj oboljelih i u Derventi, kao i u čitavoj Republici Srpskoj, raste, te da su trenutno u našem gradu evidentirana 32 slučaja, ali da zabrinjava činjenica da je njih pola hospitalizovano sa težom kliničkom slikom.

– Ohrabruje nas da su stigli prvi kontigenti vakcine i da je i u Derventi počela vakcinacija u skladu sa planom Instituta za javno zdravstvo. U skladu sa tim i Dom zdravlja je napravio je plan za naš grad. Prva grupa zainteresovanih radnika vakcinisana je u Srbiji u sklopu saradnje prema kojoj je 5000 doza izdvojeno za ovu namjenu, dok je druga grupa zaposlenika DZ Derventa vakcinisana u ovoj ustanovi prošle sedmice. Realizovali smo i dio plana vakcinacije zaposlenih i korisnika usluga domova za starija lica, a do kraja sedmice planiramo i vakcinaciju korisnika i radnika centra „Budućnost“. Dalji plan se odnosi na vakcinaciju rizičnih kategorija koje mogu razviti težih oblika oboljenja, tačnije hronične bolesnike i starije osobe. Te kategorije lica mogu da se prijave u svojim timovima porodične medicine i kako vakcine budu pristizale, obavještavaćemo ih o terminima njihove vakcinacije, naglasila je Bjegović Đujić.

Ona je dodala da je vakcinisano ukupno 28 od 129 zaposlenih DZ Derventa, te da je interesovanje starijih lica za vakcinu veliko.

(IZVOR: Derventa Cafe)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *