ŠAMAC: U okviru festivala „Мilica“ otvorena radionica kostimografije (FOTO) - Glas Regije

ŠAMAC: U okviru festivala „Мilica“ otvorena radionica kostimografije (FOTO)

Nije učitano

U Šamcu je, u okviru festivala „Мilica“, posvećenog prvoj srpskoj kostimografkinji i supruzi nobelovca Ive Andrića, otvorena radionica kostimografije na kojoj učestvuju učenici srednjih škola iz Šamca i Travnika.

Sa učenicima radi poznati kostimograf Duška Vujmilović Kukavica koja ih uvodi u svijet kostima i otkriva čari ovog zanimanja kroz neizmjernu kreativnost i duboku povezanost sa umjetnošću.

Ona je rekla da su prošle godine u Šamcu započeli priču sa replikama kostima Мilice Babić Andrić, te se nada da će to zaživjeti i da će se u budućnosti vidjeti još njenih kostima.

„Ovdje smo da podijelimo neka osnovna iskustva kostimografije sa učenicima srednjih škola iz Travnika i Šamca, koji su ovdje tri dana gosti. Družićemo se i upoznati o osnovama kostimografije i dizajna uopšte“, navela je Kukavica.

Nije učitano

Ona je dodala da su tri dana generalno kratko vrijeme da bi napravili nešto veliko, ali da će učenici svakako dobiti osnove o kostimu, istorijatu kostima, o likovnim tehnikama.

„Vjerujem da je ovo zapravo početak i da ćemo se upoznati o osnovnim tehnikama izrade kostima proći kroz crtež, kolaž likovne tehnike, tehnologiju izrade tekstila. Upoznaćemo se o materijalima, formama, oblicima, a da možda u nekom drugom trenutku iduće godine možda napravimo i realizaciju, čak i modnu reviju“, rekla je Kukavica.

Kukavica je prošle godine radila replike za spomen-kuću u Šamcu i, kako kaže, za nju je to bio veliki zadatak, izazov i odgovornost, jer je trebalo oživjeti nešto što je Мilica stvarala.

„Trebalo je godinu dana da uradim replike od kompletne pripreme istraživanja do samog početka traženja skica originalnih i odluke koje će skice biti realizovane. Sada već imamo dosta skica i radova koje bi mogle da se ožive“, rekla je Kukavica.

Svetlana Pavlović/Glas Regije

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *