ŠAMAC: Podsticaji za razvoj polјoprivrede i sela - Glas Regije

ŠAMAC: Podsticaji za razvoj polјoprivrede i sela

Nije učitano

Opština Šamac je ove godine budžetom planirala 110.000 KM podsticajnih sredstava za razvoj polјoprivrede i sela, a od 2017. drži kontinuitet u redovnom odobravanju i isplati podsticaja za te namjene, rekao je načelnik opštinskog Odjelјenja za privredu i inspekcijske poslove Predrag Nedić.

On je naveo da su u 2020. godini ti podsticaji iznosili 130.000 KM, a od 2017. do danas sredstva rezervisana za podsticaje uglavnom se kreću između 100.000 i 130.000 KM.

„Uvijek pstoji rebalans budžeta gdje će, ako se ukaže potreba, sredstva biti povećana“, naglasio je Nedić.
Nedić je napomenuo da su u 2020. godini imali ukupno 348 zahtjeva polјoprivrednih domaćinstava, od kojih su 344 pozitivno riješena, odnosno imala su direktnu korist po jednoj ili više osnova.

On je naveo da se podsticaji, između ostalog, daju za proizvodnju duvana u listu, organizovanu proizvodnju povrća, voća i glјiva, kao i onu u plastenicima, uzgoj tovnih svinja i junadi, te priplodnih krmača i steonih junica.

„Podsticaji se daju i za regres za troškove analiza vađenja krvi krava i bikova, uzgoj priplodnih ovaca, uzgoj pčela, nabavku opreme za plasteničku proizvodnju, sufinansiranje projekata u polјoprivredi putem polјoprivrednih udruženja, za unapređenje znanja i vještina u ruralnim područjima, a postoje i neke vanredne mjere pomoći“, naveo je Nedić.
Nedić je ukazao da se podsticaji isplaćuju po osnovu Pravilnika.

„U prošloj godini smo po ovim osnovama odobrili isplatu 97.936,17 KM, od toga do sada isplatili 56.000 KM, a razliku neisplaćenih sredstava za proizvodnju duvana, pčelarima i za plastenike treba da islatimo u vrlo kratkom periodu“, rekao je Nedić.

On je naglasio da je cilј lokalne uprave održati kontinuitet i u ovoj godini.

„Polјoprivreda je takva grana privrede koju treba podržavati, odnosno subvencionisati jer se većina stanovništva njome bavi, bilo da im je to osnovno ili dopunsko zanimanje“, rekao je Nedić i dodao da je prije nekoliko dana isplaćen dio podsticaja u vrijednosti 15.000 KM za uzgoj priplodnih krmača i dio za nabavku opreme za plastenike.

Svetlana Pavlović/GlasRegije

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *