ŠAMAC: Otvorena etno izložba (FOTO) - Glas Regije

ŠAMAC: Otvorena etno izložba (FOTO)

Nije učitano

Članice Kola srpskih sestara „Kosovka djevojka“ su, povodom Vidovdana, upriličile etno-izložbu izložbeno-prodajno karaktera i priredile prigodan program za Šamčane.

Početak izložbe, koja je otvorena u prostorijama Kola, ozvaničen je tradicionalnom kosovskom pjesmom, a zatim su prezentovane ukrasne halјine, peškiri i stolnjaci.

Predsjednik Kola srpskih sestara „Kosovka djevojka“ Ana Simeunović rekla je da je tema izložbe sklonost srpske žene za lijepim, koja je izražena u svim predmetima koje je radila.

„Radila je na kraju dana nakon svih poslova po kući. Tada se prepuštala tklačakom razvoju, uzimala vunu, platno, vez i izrađivala predmete. Ti predmeti jesu za svakodnevnu upotrebu, ali su svi ukrašeni“, rekla je Simeunovićeva.
Ona je navela da su članice Kola prikupile stare predmete, a trudile su se da pronađu što starije.

Nije učitano

„U isto vrijeme, tu je zastuplјeno i naše umijeće, pošto naše članice imaju sekcije za vez i ručne radove i nastavlјaju započetu tradiciju“, kaže Simeunovićeva.

Simeunovićeva ističe da je cilј izložbe osvrnuti se na nešto što čini srpsko nacionalno biće.

„Mi, valјda zbog toga što je tako prisutno kod nas, ne pokazujemo dovolјno pažnje i poštovanja i ne vraćamo se onome iz prošlosti, a što ne smijemo nikako zaboraviti – prvo viteštvo, a drugo sklonost ka lјepoti“, naglasila je Simenunovićeva.

Ona je ukazala da je viteštvo sadržano u podvigu kosovskih junaka u njihovom činu da stanu pred mnogo silnijeg neprijatelјa u odbrani Časnog krsta i slobode zlatne bez obzira na svijest da se iz te bitke teško može živ vratiti.
„Sva ta hrabrost i odlučnost sadržana je u stihu „Himne sprskih junaka“ koji glasi „Odlazimo da se ne vratimo““, izjavila je Simeunovićeva.

Simenunovićeva je istakla da takva hrabrost krasi malo naroda, a kod Srba je prisutna kroz cijelu prošlost.
„Imamo je i u sadašnjosti, ali mi potomci ne pokazujemo da smo previše zahvalni i ne pružamo dovolјno časti i zahvalnosti“, smatra Simeunovićeva.

Sve članice su bile obučene u uniformisane halјine sa vezom koje su same šile prošle godine kada su imale obuku u šivenju, a ove godine su ih vezom ukrasile.

Nije učitano

Izložba ostaje otvorena dok ima interesovanja, a Šamčani će je moći pogledati svakim radnim danom od 18.00 do 20.00 časova.

(IZVOR: Opština Šamac)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.