ŠAMAC: Obilјežen dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave - Glas Regije

ŠAMAC: Obilјežen dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Nije učitano

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilјežen je u Šamcu svečanom akademijom, koja je počela intoniranjem himni „Bože pravde“ i „Moja Republika“.

Zatim je uslijedila minuta ćutanja za sve žrtve stradale pod srpskom zastavom, za srpsku slobodu i jedinstvo, a nakon toga je upriličen bogat edukativno – kulturni program.

Organizatori svečane akademije, održane u galeriji „Stari sat“, su Klub istoričara „Posavina“, Centar za kulturu i opština Šamac.

Za prisutne je priređen prigodan recitatorski program, prikazan kratki dokumentarni film o proboju Solunskog Fronta i muzički program Aleksandre Paležnice.

Predsjednik Kluba istoričara „Posavina“ Maja Vidović rekla je u svojoj besjedi da su mnogi pokušali da Srbima oduzmu i zatru identitet, da im zabrane vjeru, pismo, „oduzmu vazduh i bace ih u okove“.

„Međutim, mi se nikada nismo predali, bili smo jedinstveni i pod jednom trobojkom krenuli u životnu bitku za slobodu“, kaže Vidovićeva.

Program akademije prilagođen je svim uzrastima, a cilјna grupa su bili đaci.

„Naša budućnost su djeca, zato je bitno da njima usadimo lјubav prema otadžbini i poštovanje prema žrtvama koje su pale braneći čast naše zemlјe“, naglasila je Vidovićeva.

Organizatori su pozvali sve građane da sutra istaknu zastave i time pokažu jedinstvo srpskog naroda.

Nije učitano

Akademiji je pored ostalih prisustvovao načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević, predsjednik i potpredsjednik Skupštine opštine Šamac Simo Varadinović i Jadranka Đukić i načelnik Službe za društvene djelatnosti i poslove civilne zaštite Mišo Dervenić.

Svetlana Pavlović/GlasRegije

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *