SA POZNATIM NA TI: Kristina Uhelji - Glas Regije

SA POZNATIM NA TI: Kristina Uhelji

Nije učitano

Intervju sa poznatom profesionalnom šminkerkom Kristinom Uhelji bio je posebna novinarska poslastica. Kada radite sa zanimljivim ljudima i ljudima sa nevjerovatnom energijom vrijeme prebrzo prolazi. Kristina Uhelji poznata profesionalna šminkerka, a možda je za nju bolje reći make-up artista, jer njeni su radovi prava umjetnička djela.

Kristina Uhelji je profesionalni šminker koji ima svoj pečat, dok danas mnogi šminkeri slijepo prate trendove. Ono što je kod Kristine karakteristično jeste da ona uvijek akcenat stavlja na njegu kože, ne i da po svaku cijenu proda nešto što radi, već da ukaže na važnost i značaj njege same kože. Nije se dovoljno našminkati, već se treba i njegovati, a šminka je krajnji proizod.

Kristina: Negdje kao neko ko ima to biološko obrazovanje, dovelo me je do toga da spojim to znanje uz ovu umetnost, odnosno granu umetnosti, kreativnog izražavanja, koja je sada poprilično ukalupljena i iskomercijalizovana od strane društevnih mreža pre svega, ali i dalje imamo mogućnost izražavanja kreativnosti. Zaista to jeste vid ulepšavanja, ali je bespotreban i besmislen ukoliko nemamo osnovnu lepotu, a to je ta negovana lepota, jer to je po meni jedina lepota, nakon one unutrašnje. Ali nega je najvažnija ako želim da taj krajnji proizvod, tj. šminka izgleda lepo, jer moje kolege i ja nemamo čarobni štapić da npr prethodna tri meseca koja su se oslikala na vašoj koži, time mislim od pića, vode, mazanja, krema, kozmetike i svega ostalog, da sve što ste činili vašoj koži nestane kao čarobnim štapićem. Iz tog razloga potenciram na nezi, jer se o tome jako malo priča. Danas je recimo popularno da svako dete ode na šminkanje matursko, ali se vrlo malo priča o tome da ta devojčica treba da poseti dermatologa, jer ima problema sa aknama ili neki drugi problem. Važnije od šminkanja je da posjeti dermatologa za problem koji ima. Da, ja živim od toga posla, ali mislim da kolege i ja trebamo podizati svijesti o važnosti nege da bi upravo naš krajnji cilj bio što lepši, pedantniji. Da cijeli finalni look izgleda zdravo, mora da postoji i zdrava briga o toj koži.

Kristina Uhelji koristi zaista kvalitetne proizvode i dosta ulaže u materijal koji koristi u radu. Ne priča po društvenim mrežama da može bilo šta da se stavi i da izgleda jako dobro na kraju i za svaku pohvalu je to što od svega ne pravi magiju, već nudi djevojkama koje kreću da se bave šminkanjem, da uče sa njom i uz nju.

Nije učitano

Kristina: Negde smo u narastu raznih brendova gde brend prodaje, a ne kvalitet i to je ono čega se užasavam. Nekada, barem su tako mene učile starije generacije, da je nekada cena diktirala dobar kvalitet. Sada smatram da je to apsolutno nebitno i da cena ništa ne diktira, diktira možda samo prestiž i neki renome od određenog nekog brenda, prema tome ko danas od influensera na socijalnim medijima to koristi ili ne, ali o kvalitetu ne govori apsolutno ništa. Danas žene ne znaju i da čitaju sastav proizvoda, ne znaju da ga tumače, već samo vide određenu etiketu i govore aha ta etiketa koristi je taj i taj, to bi trebalo da bude dobro i kao ok ja to kupujem, to mora da je dobro, s čim se apsolutno ne slažem. Cena ima od najskupljih do najjeftinijh koje su u tolikom varijetetu razlike i apsolutno nam ništa ne govore. Za jedan proizvod npr tečni puder postoji toliko brendova, toliko različitih cena, kvaliteta da je to gotovo nemoguće ispratiti jednom profesionalcu, a kamli jednoj ženi. Danonoćno se izabacuju novi proizvodi, a često se nešto prodaje samo zbog brenda i dobrog marketinga, e tu treba razviti svest o tome i pre svega niti svaka koža može da podnese svaki proizvod. Imamo suvi, masan, kombinovani tip kože, ali ni dva masna tipa kože ne znači da će da im odgovara isti tip proizvoda. To je proces koji svaka žena za sebe otkiva, a tu smo mi dermatolozi, kozmetičari, šminkeri koji možemo to istraživanje da pomognemo i olakšamo. I to je kvalitetnija strana mog posla. Treba naučiti čitati sastav da bi znali šta je to što želimo pružii našoj koži i u tom smislu moja platforma može služiti za to.

Sve nas u medijima bombarduju raznim proizvodima, od maramica za skidanje šminke, BB kremama, dok nam niko nije rekao šta mi sa takvim proizvodima radimo svom licu. Jedna je od rijetkih koja govori o negativnim stranama tih proizvoda.

Kristina: Npr mene užasava sama reklama,a ima ih dosta i treba obratiti pažnju, gdje je novi trend micelarna voda, ona je najfamoznija stvar i konstantno se reklamira da se ona ne ispire sa lica i dolaze devojčice koje nikad nisu imale problematicnu kožu i mahom kreću da imaju kožne probleme. Promućkajte micelarnu vodu, pa ćete da vidite koliko je ona voda u principu, odnosno čista pena, sapunica. Dakle,šta se desi, ostavite zakišeljenu kožu i legnete sa njom da spavate, ali niste krive, rekli su vam da to tako treba, savetuju vas da je to u redu. A da ne pričamo o maramicama koje samo uzmete i razmažete, maramicama koje su ph jezive i razmažete sve ono što imate na licu, gdje u većini pudera ima paraben. Koa i nakon micelarne vode, tako i nakon maramica, lice se treba oprati. Treba reći da se priča o proizvodima, ne o njihovoj nameni, ne o načinu upotrebe i onda to dovodi do problema na koži. Mi koji se time bavimo treba da više posvetimo pažnje upravo tome.

Društvene mreže imaju svoje prednosti i svoje mane i jedna tema o kojoj upravo na njima Kristina otvorena priča, a u poslijednje vrijeme još poneki influenser je nepoštovanje tuđeg vremena i prostora tj poštovanje zakazanih termina kod šminkera, frizera, pa čak i ljekara. Osim kašnjenja ljudi ne otkažu ni termine na vrijeme ili čak nikako.

Kristina: Radim posao koji volim i od njega živim i figurativno rečeno ne radim za šljive i kada ostanem bez termina, ja nisam ostala bez šljiva, ja sam ostala bez novca i to je nepoštovanje. Ne kažem, uvijek se može nešto dogoditi da se otkaže, prosto to je život, to su stvari koje se predvidjeti ne mogu,a li nažalost dolazimo do jako ružnih momenata sa klijentima gde je dobar deo kolega krenuo da uzima avans unapred, jer je to jedini način da se zaštite od toga.

I za kraj, šta poručiti mladim djevojkama i djevojčicama koje se susreću sa šminkom koja nažalost umjesto da bude uživanje i nadograđivanje sebe, postalo je maska.

Kristina: Ne želim da poručim devojčicama, želim da poručim ženama i mamama, jer su one odgovorne za te devojčice i zahvalna sam svakoj majci koja pre njenog termina ili dođe sa njom, obavi razgovor i usmeri to dete da ne treba žuriti. Svedoci smo da je profesionalno šminkanje zastupljeno i nakon završetka osnovne škole i na malim maturama i nisam protiv, ali ne može i ne treba biti isto kao kod devojke koja završava srednju školu ili mlade koje se udaje. Ne treba preterivati, npr crni smouki nije šminka za malu maturu. Takođe sam zahvalna majkama koje pričaju svojim devojčicama da za sve ima vremena, jer to će biti sutra iste te žene koje će to kćerkama pričati. Tako da što se tiče devojčica, njima ja ne mogu da poručim ništa što im već mama nije rekla. Šminka nije tu da nas zamaskira, ona jeste tu da prekrije neke neodstatke, naravno da smo ih svi svesni da ih imamo, ali ona je tu da pre svega istakne naše vrline. Šminka ne treba da bude nešto iza čega ćemo se svakodnevno sakrivati, nego nešto što će nas usrećiti, gde žemo se osećati lepše i samopouzdanije,a li kada skinemo taj puder i tu šminku ne ostanemo nesrećne, jer nismo dovoljno dobre i samo budemo svesne da smo i bez te šminke prekrasne, jer ono što sam naučila u ovom poslu da ta lepota koje je danas komercijalizovana, da ne postoji, toga nema. ŽENE SU LEPE SAMO ONE KOJE SU SREĆNE, ISPUNJENE I ZADOVOLJNE. Žene se dele na lepe i ružne samo prema onome koliko su svesne sebe i koliko su zadovoljne i ispunjene, a ostalo su sve neke stvari koje nam nameće društvo, mediji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *