Različiti odgovori dva ministarstva u slučaju iskopa šljunka u Doboju - Glas Regije

Različiti odgovori dva ministarstva u slučaju iskopa šljunka u Doboju

Nije učitano

Okružnom javnom tužilaštvu Doboj, od strane neformalne grupe građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“, podnosena je Krivična prijava sa sumnjama u nelegalni i nekontrolisani iskop šljunka iz korita rijeke Bosne u širem području Osječana kod Doboja, piše portal antikorupcija.info.

Iz Tužilaštva je dostavljena pismena potvrda o prijemu prijave.

Na dostavljene dokaze brutalne devastacije više desetina hektara poljoprivrednog i drugog zemljišta u ovoj i susjednim Mjesnim zajednicama Bušletić, Kotorsko i Kožuhe, reagovali su i iz dva ministarstva u Vladi RS.

Naime, uz fotografije, kao dokaze devastacije, grupa je uputila otvoreno pismo Ministarstvu energetike i rudarstva, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Javnoj ustanovi „Vode Srpske“ i Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

Odgovorom iz Ministarstva energetike i rudarstva, da ono „nije nadležno za upravljanje vodotocima i za donošenje zakonske regulative iz oblasti voda“ u grupi nisu zadovoljni.

„Ovom ministarstvu se nismo obratili zato što smatramo da su odgovorni za tu oblast, već zbog nadležnosti nad koncesijama. Jer ih je neko u Osječanima dao ili ako nije odgovoran je što se bez dozvole koriste prirodni resursi kao što je šljunak“, prokomentarisala je za portal odgovor iz ministarstva, koji je potpisao ministar Petar Đokić, član grupe Jadranka Petrović.

Sa druge strane, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, građanima okupljeni oko inicijative za legalnu i kontrolisanu eksploataciju minerala u slivu rijeke Bosne od Doboja do Šamca, dostavilo je detaljna pojašnjenja i odgovore, pa se čak i zahvalilo za ukazivanje na problem.

„Na svako saznanje o potencijalno sumnjivim radnjama obavještavali smo nadležne instituicije, kao što su JU Vode Srpske i Inspektorat, što će Ministartsvo učiniti i po pitanju vaših saznanja koje ste nam dostavili i zahtjevati nadležno postupanje“, naveli su iz ovog ministastarstva nadležne za postupanje, od kojih upravo nisu uslijedile očekivane reakcije.

Ovo ministarstvo je takođe navelo i Ministarstvo energetike i rudarstva, uz Komisiju za koncesije, kao adrese za obraćanje  o potencijalnih koncesionim aktivnostima u proteklom periodu kod Doboja.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su ukazali i na uočeni problem nedovoljnog broja inspektora u Vodnim inspekcijama i izrazili stav o potrebi osnaživanja kapaciteta tog segmenta Inaspektorata RS.

Takođe, konstatovali su da je, na osnovu dostavljene dokumentacije, očigledno da su u slučaju devastacije zemljišta kod Doboja isprepletane nadležnosti više inspekcijskih službi, kao što su tržišna, poljoprivredna, rudarska, šumarska inspekcija itd. I da su pored Inspektorata RS, nadležni i inspekcijski organi na nivou lokalne zajednice.

„Ministarstvo ovim putem želi da vam se zahvali na ukazanim problemima, podržavamo vašu akciju i očekujemo dalju konstruktivnu saradnju. Informaciju koju ste dostavili uputiti ćemo na postupanje nadležnim institucijama od kojih očekujemo što bržu reakciju i utvrđivanje stvarnog činjeničnog stanja, a potom, ukoliko se navodi pokažu kao tačni, dalje na postupanje Ministarstvu unutrašnjih poslova RS“, navedeneo je iz ministastva na kraju odgovora upućenog grupi.

Iz grupe kažu da su zadovoljni načinom na koji je reagovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te da će, ne čekajući reakcije iz JU „Vode Srpske“ i Vodnih inspekcija, nastaviti sa prijavama protiv svih za koje postoji sumnja da su odgovorni za ekocid kod Doboja.

„Dokazi samo u vidu video i foto snimaka su više nego dovoljni da inspekcije, MUP i Tužilaštvo reaguju. Od ministarstva vodoprivrede smo dobili upute da je neophodno obratiti se i drugim navedenim, ne samo na republičkom i već i lokalnom nivou, odnosno inspekcijskim organima Grada Doboj“ – naveli su iz grupe.

(IZVOR: Antikorupcija.info)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *