Rasturao drogu, pucao na policiju, prijetio taksisti - dobio 12 godina robije - Glas Regije

Rasturao drogu, pucao na policiju, prijetio taksisti – dobio 12 godina robije

Nije učitano

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Mustafa Hasanbašić (42) iz Tešnja osuđen je na jedinstvenu kaznu od 12 godina zatvora u Okružnom sudu u Banjaluci zbog više krivičnih djela i pokušaja ubistva policajaca na koje je pucao u mjestu Glavice, kod Doboja.

U pitanju je drugo ponovljeno suđenje, jer je ranije presude ukidao Vrhovni sud RS. Hasanbašić je najprije bio osuđen na 14 godina, da bi nakon ukidanja presude u ponovljenom postupku dobio godinu manje.

Zadnja presuda je ukinuta po žalbi Tužilaštva pa je suđenje ponovljeno.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Pane Gavrić, a Hasanbašić je, osim za pokušaj ubistva, osuđen za prinudu, nedozvoljenu proizvodnju oružja ili eksplozivnih materija i neovlašten promet drogom. Izrečena mu je i mjera obaveznog liječenja od zavisnosti.

Prema presudi, on je s Benjaminom Ćostovićem  napao policijsku patrolu 9. marta 2018, u kojoj su bili Nermin Suljić i Almir Zaimović. 

Ćostović je priznao krivicu i osuđen je na godinu i po zatvora. U presudi se navodi da su Hasanbašić i Ćostović napali policijsku patrolu u mjestu Glavica, kada su ih policajci uočili da konzumiraju i prepakuju spid i amfetamin. Droga je bila Hasanbašićevo vlasništvo.

Prema presudi, kada je vidio policiju, Hasanbašić, za kojim je bila raspisana potjernica zbog izbjegavanja zatvorske kazne, počeo je da bježi. Bacio je torbu iz koje je izvadio pištolj, a u njoj je ostavio  paketiće spida. Policajci su mu naredili da stane, a on se okrenuo i ispalio hitac prema njima. Dok je Hasanbašić bježao, Ćostović je prišao policajcima i pesnicom udario policajca Suljića, usljed čega je on iz pištolja nehotice ispalio hitac.

Ćostović je pokušao da policajcu otme oružje, ali je savladan, a Hasanbašić je za to vrijeme pobjegao u Doboj, gdje je njegova poznanica pozvala taksi za njega.

Taksisti Zdravku G. je prijetio da će ga ubiti. Tokom vožnje naišli su na policijski punkt i Hasanbašić je pištoljem zaprijetio taksisti da ga obiđe i ne staje. Kada je vidio da vozilu prilazi policajac, istjerao je taksistu i sjeo za volan te krenuo da bježi. Policajac Stanko Đ. je zapucao na vozilo, ali je Hasanbašić pobjegao. Dolaskom u mjesto Rajčevo na području ZDK izašao je iz vozila i krenuo pješice. Otkriven je u mjestu Palučak, kod Jablanice, gdje je i uhapšen.

(IZVOR: Nezavisne)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.