Proces vakcinacije u Srpskoj: Peti po prioritetu nastavnici, policajci, vatrogasci i radnici u trgovini - Glas Regije

Proces vakcinacije u Srpskoj: Peti po prioritetu nastavnici, policajci, vatrogasci i radnici u trgovini

Nije učitano

Foto: Pixabay

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske podsjetili su ponovo ko su prioritetne grupe za vakcinaciju protiv virusa korona u Srpskoj.

Na prvom mjestu nalaze se korisnici i zaposleni u ustanovama za smještaj starijih osoba i drugim ustanovama za smještaj i dugotrajnu njegu, a na drugom zdravstveni radnici, uključujući pomoćno osoblje koje u toku obavljanja posla u zdravstvenoj ustanovi dolazi u kontakt sa pacijetima.

Na trećem mjestu su građani stariji od 65 godina, i za sve ove kategorije vakcinacija je u toku.

Poslije njih slijede osobe sa hroničnim bolestima koje su faktor rizika za virus korona.

Na petom mjestu po prioritetima određne su osobe dobi 18 – 64 godine na poslovima od javnog značaja, znači: prosvjetni radnici, vaspitači u predškolskim ustanovama, policija, civilna zaštita, vatrogasci, inspektori, javni prevoz, novinari, šalterski radnici, državni službenici, radnici u trgovini i drugi.

Proces vakcinacije protiv Covid-19 stanovništva u Republici Srpskoj je počeo 12. februara, a obavlja se i proces revakcinacije.

– Očekuje se dolazak novih količina vakcina da bi se uputio poziv i osobama sa hroničnim oboljenjima mlađim od 65 godina da se prijave za vakcinaciju. Nakon toga, po Planu, prioritetne grupe su osobe dobi 18-64 godine na poslovima od javnog značaja – saopšteno je prošle sedmice iz Ministarstva zdravlja RS.

(IZVOR: Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *