PROBLEM SA HEKSANOM KOD DOBOJA: Konačno utvrđeno ko je nadležan za njegovo rješavanje - Glas Regije

PROBLEM SA HEKSANOM KOD DOBOJA: Konačno utvrđeno ko je nadležan za njegovo rješavanje

Nije učitano

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske naložilo je dvojici glavnih republičkih inspektora da riješe problem i o preduzetim aktivnostima obavijeste Ministarstvo, piše portal Antikorupcija.info.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske naložilo je Glavnom republičkom zdravstvenom i sanitarnom inspektoru i Glavnom republičkom urbanističko-građevinskom i ekološkom inspektoru da preduzmu aktivnosti iz nadležnosti za zbrinjavanje i uklanjanje heksana iz Kotorskog kod Doboja. U dopisu, potpisanom od strane ministra Srebrenke Golić, inspektori su obavezani da o preduzetim aktivnostima obavijeste Ministarstvo.

Od četiri adrese na čija vrata je „zakucala“ neformalna grupa građana „Uklonite heksan iz Kotorskog“, tražeći ko je nadležan za rješavanje problema prisustva opasnih hemikalija i ko ima nadležnost za postupanje u zbrinjavanju opasnih hemikalija iz bivše fabrike suncokretovog ulja „Bioil“ u Kotorskom kod Doboja, ostala im je samo jedna.

Prvi se oglasio Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u čije ime je direktor Srđan Todorović naglasio da shodno Zakonu o upravljanju otpadom oni nemaju nadležnost za rješavanje ovog problema, nego da je ona isključivo u domenu republičke ili lokalne inspekcije, kao i nadležnog ministarstva. Naveo je da je to Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kojima su adresirali odgovor grupi, te i Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS.

Gotovo isti odgovor stigao je i od matične lokalne zajednice, odnosno vlasti Grada Doboj, koje su naznačile da oni ne snose odgovornost za nastanak problema, niti imaju formalnu zakonsku obavezu za njegovo rješavanje. Ali, „utješno“ je izražena spremnost gradskih vlasti da, eventualno u saradnji sa drugim organima i institucijama učestvuju u rješavanju problema, koji je trenutno ne samo glavni problem Kotorana, već i potencijalna opasnost za stanovnike susjednih naselja Johovca, Foče, Šešlija, Bukovca, Velike Bukovice i Rudanke, kao i naselje sa druge strane rijeke Bosne Osječana, Bušletića i Kožuha.

Poslednji u nizu koji su se proglasili (ne)nadležnim je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, koje je ipak, konkretno adresiralo odgovornost na dva Glavna inspektora Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Ovim su porasle šanse da će borba Kotorana, kroz formiranu neformalnu grupu građana koji su iskazali spremnost da se uhvate u koštac sa problemom koji je ostavljen u njihovom naselju, dati konkretne rezultate.

„Zahvaljući ljudima iz Kotorskog i sa jedne i druge strane ceste koja dijeli naselje na dva dijela, zajednički se borimo, uz pomoć Centra civilnih inicijativa, koji nam daje punu podršku. Nadamo se, čak smo uvjereni, da ćemo pobijediti. Odustati i umoriti se nećemo – ponavljam to u ime svih mještana, pa i onih iz susjednih naselja koji nisu svjesni opasnosti“, riječi su predsjednika MZ Kotorsko i člana grupe Mehmeda Trnjanina.

Ono što posebno raduje je da su u poslednje vrijeme i mladi iz ovog naselja se uključili da pomognu starijima u rješavanju zajedničkog problema. Koristeći moderne tehnologije i društvene mreže svojim porukama da im se i ostali priključe daju svoj doprinos.

„Naši apeli dopiru i do onih Kotorana koji potiču sa ovih prostora, a trenutno žive izvan BiH, ali imaju ovdje rodbinu, nad kojom se, kao i svima nama nadvila ova opasnost zvana heksan. Dobijamo riječi podrške, ima i različitih mišljenja kako riješiti ovaj problem, a naše je da insistiramo kod vlasti i na lokalnom i republičkom nivou da nam pomognu“, kaže mladi lider grupe, studentkinja Nevena Rodić.

Ona je za 28. juni, koji se obilježava i kao Dan grada, jer je tog datuma “Dubrovačkom poveljom” 1415. godine u pisanim tragovima prvi puta pomenut Doboj, najavila i Uličnu akciju Kotorana u gradu.

“Ispred TC Konzum od 11 sati dijelićemo informativne letke građanima i u razgovoru im pokušati približiti problem. I tražiti da nas podrže i prate našu borbu”, kaže Rodić.

(IZVOR: Antikorupcija.info)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *