PRITISAK URODIO PLODOM: Vlast popustila pred zahjtevima, studenti iz Doboja dobijaju stipendije - Glas Regije

PRITISAK URODIO PLODOM: Vlast popustila pred zahjtevima, studenti iz Doboja dobijaju stipendije

Nije učitano

Mukama dobojskih studenata izgleda je konačno došao kraj – iz inicijativnog odbora potvrdili su da će njihova inicijativa za uvođenje stipendija u gradski budžet u Doboju konačno biti usvojena.

Podsjetimo, ovu inicijativu je u aprilu pokrenula grupa mladih na čelu sa inicijativnim odborom koji su činili Stefan Gavrić, Marko Tomić i Vojislav Ilić. Pokrenuto je potpisivanje podrške ovoj inicijativi i prikupljeno je 1348 potpisa Dobojlija što bi, kako su naveli inicijatori, trebalo biti dovoljno za uvrštavanje ove teme na sjednicu Skupštine grada. Nakon što su iz gradske skupštine pokušali izbjeći uvrštavanje ove tačke na dnevni red Gavrić, Tomić i Ilić su preduzeli naredne korake, a u pripremi su bili i tužba i protesti, što su oni i najavili.

Nakon dugog perioda borbe dobojska vlast je popustila – pozvali su inicijatore ove ideje na sastanak i saopštili im da će inicijativa biti usvojena.

„Rečeno nam je da će u narednih mjesec dana rebalansom budžeta 500 hiljada maraka biti izdvojeno za stipendiranje studenata, kako smo i tražili. Takođe, na naš zahtjev u narednih sedam dana će biti definisani jasni kriterijumi kako bi stipendije dobili oni koji ih stvarno zaslužuju i kojima su potrebne. Odmah nakon usvajanja rebalansa budžeta biće raspisan konkurs za dodjelu stipendija, a nakon toga i objavljena rang lista. Stipendije bi trebalo da dobije 250 studenata iz Doboja. Ovo je velika pobjeda svih nas koji se već dugo borimo za ovo, kao i velika pobjeda svih Dobojlija koji su na razne načine podržali ovu ideju i pomogli nam da izvršimo pritisak na dobojsku vlast“, rekao je Stefan Gavrić, predsjednik inicijativnog odbora.

Nije učitano
Stefan Gavrić

Marko Tomić, član inicijativnog odbora, ističe da je zadovoljan što je inicijativa konačno usvojena i najavio nove inicijative.

Nije učitano
Marko Tomić

„Ispratićemo do samog kraja da sa ovom inicijativnom sve bude u redu i da sve bude provedeno kako je i zamišljeno, a onda započinjemo novu borbu, da se u gradskom budžetu izdvoje sredstva za podršku svim porodiljama, odnosno za sve dobojske bebe kojih će u budućnosti, nadam se, biti sve više. I ja sam odnedavno roditelj i znam koliko bi ovakva vrsta podrške značila“, naglašava Tomić.

Član inicijativnog odbora Vojislav Ilić kaže da je ovo pokazatelj da se vrijedi boriti.

Nije učitano

„Borba je dugo trajala, bilo je mnogo prepreka, ali je zato uspjeh još draži. Ovo je dokaz da se uz predan i ozbiljan rad, i uz pritisak i veliku podršku sugrađana, a ova inicijativa je tu podršku dobila i kroz potpise, na kraju mnoge stvari mogu promijeniti. Ni jednoj vlasti nije svejedno kad više od hiljadu ljudi svojim imenom i prezimenom i potpisom stane iza nekog zahjteva, i naravno da je pritisak da se zahtjev ispuni samim tim veliki. To je putokaz i za neke naredne borbe“, kaže Ilić.

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *