Prekograničnom saradnjom pomoći privrednicima - Glas Regije

Prekograničnom saradnjom pomoći privrednicima

Nije učitano

Predstavnici opština Šamac iz Republike Srpske i Slavonski Šamac i Okučani iz Hrvatske u narednim mjesecima definisaće zajednički projekat prekogranične saradnje kako bi aplicirali na javne pozive EU kojima se finansiraju prekogranični projekti, dogovoreno je danas na sastanku načelnika ovih opština.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je ovo drugi sastanak načelnika tri opštine koji su o ovoj temi razgovarali i prije dva mjeseca u Slavonskom Šamcu te da se na njima  iskristalisao projekat iz oblasti podrške preduzetništvu i privredi, koji zahtijeva izgradnju infrastrukture.

„Na području opštine Šamac to je stvaranje poslovne zone na nekih 17 hektara poljoprivrednog zemljišta koje bi bilo pretvoreno u građevinsko zemljište između sjedišta opština i budućeg auto-puta Beograd-Banjaluka. Interes sve tri opštine je da apliciraju zajedničkim projektom kroz javni poziv EU i da tako podstaknu privredu s jedne i druge strane rijeke Save“, naveo je Milićević.

“Hoće li to ići u smjeru održive poljoprivrede ili će ta tama biti nešto šira, to će pokazati  neki naredni sastanci ali svakako je zaključeno da ova tema razvoja privrede u prekograničnom području je nešto na čemu treba zasnivati sve naredne razgovore”, ističe Tihomir Kovač, konsultant za Evropske fondove.

Načelnik opštine Slavonski Šamac Branislav Milinović rekao je da se trude i kada je riječ o saradnji u oblasti kulture i sporta, te očekuje sastanak i u opštini Okučani, jer je pokazana dobra volja za ostvarenje ciljeva.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu uspostavi I komunikaciju dva vatrogasna društva iz jedne i druge opštine s obzirom na to da na neki način ove dvije opštine zajednički upravljaju graničnim prelazom između Hrvatske i BiH zarad bezbjednosti ljudi.

(IZVOR: RTV BN)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *