POZIV SINDIKALACA ZA UVEĆANJE PLATE: "Privatnici da slijede javni sektor" - Glas Regije

POZIV SINDIKALACA ZA UVEĆANJE PLATE: „Privatnici da slijede javni sektor“

Nije učitano

Foto: Pixabay.com

Svi zaposleni u zdravstvu treba da dobiju uvećane plate, bez obzira da li se radi o javnom ili privatnom sektoru.

Poručili su ovo iz Saveza sindikata RS, nakon nedavne najave zvaničnika kako bi od maja trebalo da budu povećane plate zdravstvu, prosvjeti i policiji u Srpskoj, piše SrpskaInfo.

– Ako dođe do povećanja plata na državnom nivou, i privatnici bi trebalo da prate tu odluku koja bude donesena – istakao je potpredsjednik Saveza sindikata Tane Peulić.

Vlasnik privatne zdravstvene ustanove u Srpcu i predsjednik Udruženja privatnih zdravstvenih ustanova RS, Saša Jovičić, napominje, međutim, da su plate u svakoj ovoj ustanovi individualne.

– Mi nismo vezani kolektivnim ugovorom. Plate možemo davati shodno učinku, procjeni i poslovanju poslodavca, nemamo neku najnižu platu, već se vodimo onim što je propisano Zakonom o radu. Vlada ne može odrediti na takav način privatnim poslodavcima u zdravstvu kolika će biti nečija plata, niti se mi možemo uniformno vezati za to – precizira Jovičić i poručuje da ni u samom udruženju nije bilo riječi na ovu temu.

NAJNIŽA PLATA

Tane Peulić podsjeća i na stav sindikalaca da je izuzetno važno povećati najnižu platu u Srpskoj, koja trenutno iznosi 520 maraka.

– Ako populacija od preko 45 odsto zaposlenih u javnom sektoru dobije veće plate, trebalo bi na nivou Ekonomsko-socijalnog savjeta da se nađe rješenje i da se ide ka povećanju zagarantovane plate. Kada je iznos te plate veći, onda je veća i mogućnost da u realnom sektoru rastu plate – Peulićeva je poruka Vladi RS kao socijalnom partneru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *