POTEZALI PRIVATNE VEZE: Kako su škole opremljene za (pre)skupo grijanje - Glas Regije

POTEZALI PRIVATNE VEZE: Kako su škole opremljene za (pre)skupo grijanje

Nije učitano

Na grijanje škole ode oko 63 odsto našeg budžeta. Odobreno nam je 26.990 KM, a realni procijenjeni troškovi grajanja škole u svih 12 školskih objekata za grijnu sezonu 2022/23. su 37.487 KM.

Ovo je jedan od komentara škola u Republici Srpskoj koje su učestvovale u anketi Unicefa “Opremljenost za grijnu sezonu 2022/23”.

Energenti na tržištu su znatno poskupjeli, a pelet za više od 100 odsto, zbog čega su i škole u Republici Srpskoj morale da izdvoje više novca za grijnu sezonu. Kako kažu u školama, situacija pred početak grejne sezone je bila najteža za one koji nabavljaju pelet jer je najviše poskupio u odnosu na ostale energente, a niko nije htio da se javi na tendere.

Dodatne pare od Vlade RS

Srpskainfo je provjerila u nekoliko osnovnih škola u Srpskoj kakvo je stanje sa grijanjem.

– Snalazili smo se kako znamo i umijemo. Povlačili smo privatne veze da nabavimo pelet. U svakom slučaju, sve osnovne škole sa naše regije su nabavile potrebne količine. Naglašavam da to ne bismo mogli da nam Vlada RS nije rebalansom budžeta u novembru odobrila dodatne pare za nabavku energenata – kaže za Srpskainfo Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije i direktor OŠ “Sveti Sava” Banjaluka.

U ovoj školi se griju na ugalj, koji nabavljaju iz Banovića.

– Naša škola je velika, ima oko 6.000 kvadrata, i moramo da nabavljamo najkvalitetniji ugalj da bismo postigli optimalnu temperaturu. Zato nabavljamo iz Banovića – objašnjava Popržen.

Tona uglja je poskupjela sa 200 na više od 400 KM, a potrebne količine su nabavljanje zahvaljujući dodatnom novcu iz budžeta RS.

– Svaka škola je dobila dodatni novac za nabavaku energenata. Moja škola je dobila dodatnih 20.000 KM. Da nije toga bilo, poslovanje škole bi bilo znatno ugroženo – navodi Popržen, koji kaže da ova grijna sezona košta oko 70.000 KM.

Njegov kolega, Ljubiša Blagojević, direktor OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ Doboj i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola dobojske regije, kaže da i u ovoj regiji nije bilo problema sa grijanjem jer je Vlada obezbijedila dodatni novac.

Osnovna škola „Vuk Stefanović Karadžić“ u Doboju ima centralnu i dvije područne škole. U centralnoj školi grijanje je na gradsku toplanu koja koristi ugalj, jedna područna škola koristi pelet, a druga drvo i ugalj.

– Pelet je poskupio za više od 100 odsto. Prošle sezone smo plaćali tonu 350 KM, a ove 750 KM. Drvo i ugalj su poskupjeli za oko 30 odsto. Što se tiče ove grijne sezone, nije bio problem koliko košta već ko hoće da prihvati trezorsko plaćanje i da doveze pelet. Nekako smo i to prevazišli – navodi Blagojević.

Plaćanje po kvadratu

Troškovi grejanja povećani su i centralnoj školi od decembra jer je gradska Toplana povećala cijene.

– Mjesečni račun je bio oko 20.000, sad je oko 25.000 KM. To je ove grijne sezone, a do naredne ćemo ugraditi kalorimetre i plaćaćemo koliko potrošimo, a ne po kvadratu. Kod nas u Doboju je grijanje više nego dobro. Kod mene je u kancelariji prozor stalno odškrinut. Naredne godine ugradićemo kalorimetar da bezveze ne grijemo livadu, već da pravimo uštede – dodaje Blagojević.

Njegova škola je dobila dodatnih 20.000 KM od Vlade RS za nabavku energenata.

– Uklopili smo se ove godine, a i blaga zima nam je išla na ruku – dodaje on i ističe da je u regiji jedino bilo malo problema na početku sezone u Brodu u osnovnoj školi koja koristi pelet, a ima oko 4.000 kvadrata i potrebno joj je oko 50 tona peleta.

U anketi Unicefa učestvovalo je 118 škola iz Republike Srpske. Najviše škola, 32,2 odsto, grije se na ugalj, zatim 28,8 odsto na drvo, pelet koristi 13,6 odsto škola, koliko ih je priključeno na gradske toplane, a električnu energiju za grijanje koristi 5,1 odsto škola.

“DJECA SE SMRZAVALA”
Roditelji čija deca idu u banjalučku Osnovnu školu “Vuk Stefanović Karadžić” žalili su se da se đaci smrzavaju zbog lošeg grijanja. Tvrde da je temperatura oko 16 stepeni, a trebalo bi da bude 20 stepeni u učionicama. Zbog toga su se žalili i Inspektoratu RS.

Direktorka škole Tatjana Vilendečić tvrdi da se “preko vikenda ohlade prostorije i zidovi i da se samo ponedjeljkom u jutarnjim časovima teško postiže optimalna temperatura”.

Nakon što je u medijima objavljenja ova informacija, ispred škole se pojavio i pelet.
Inspektorat razmatra mogućnost za postupanje.

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *